2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare
Hem » 2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare

2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare

Jag har skrotat min gamla värmeväxlare  ( 1987-04-17 — Värmeväxlare 64m2 ) som gjort en perfekt tjänst i 37 år men som inte längre fungerar har jag tvingats byggt en ny värmeväxlare, 2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare. Värmeväxlaren satt inne i väggen mellan de två skåpen till vänster i bild. Skåpen är 50cm djupa och går in i väggen en bit. I skåpen sitter luckorna för filter till värmeväxlaren:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

För att minska ner omfattningen på värmeväxlaren och på grund av nya funktioner har jag byggt en ny vattenbaserad värmeväxlare, kallat 2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare.
De nya funktionerna består i att värmeväxlingen skall kunna stängas av automatiskt när det är varmt ute och att en del av värmen skall blåsas ner i krypgrunden. När värmen ute är mer än 15 grader stängs värmeväxlarens vattenpump av och all värme blåses ner i krypgrunden. När det är mindre än 15 grader ute startar pumpen och 75% av värmen blåses in i huset och 25% blåses ner i krypgrunden. Egentligen är den en del av ett större system med en solfångare på 40m2, en värmepump, mina solceller och ett värmelager under huset.

Fukten i uteluften ligger oftast ganska högt medan fukten i inneluften  ganska låg så kommer den luften som blåses ner i krypgrunden ofta, men inte alltid,  att vara torrare än den luft som kommer utifrån. Jag har under tre år, för ca 40 år sedan, testat detta och luften i krypgrunden blev markant torrare. Efter att jag byggde en solfångare som blåste ner luften i krypgrunden har jag inte behövt denna funktion men nu skall jag alltså börja med det igen. Om det inte fungerar som tänkt är det lätt att leda luften vidare och ut igen.
Egentligen kommer denna värmeväxlare ingå i ett större system som innebär en värmepump, ny större solfångare och lagring av värme under huset. När det är klart kommer jag ändra lite på texten här.

Så här byggdes 2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare

[Om det ser konstigt ut i texten, som rubriken ovan och på andra ställen, beror det på SEO, dvs underlätta för sökmotorerna att hitta hit]
Efter att jag rivit den gamla värmeväxlaren fanns en del rör-logistik kvar. För att inte riva för mycket av väggar mm kopplade jag på det nya systemet på de gamla rören. Här har jag provisorisk satt upp fläktarna från den gamla värmeväxlaren för att få ventilation i huset under byggtiden.
Rören fick förlängas en aning och nya böjar fick användas. Den vänstra fläkten suger ut varm luft ur huset och ner i krypgrunden. Den högra blåser in luft i huset utifrån:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

Detta rör (pilar) fick förlängas (skåpen sattes upp samtidigt för att veta var röret skall kunna dras):

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

Röret  för ingående tilluft har isolerats här. I taket bakom det isolerade röret går den gamla utblåsningen av värmeväxlad frånluft upp på vinden och vidare ut genom taket. Det röret är nu stängt med en ändstopp. Det gråa röret i taket innehåller kablarna från solcellerna

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Här har bygget påbörjats runt fläktarna av den nya värmeväxlarens låda. Den gröna manicken som syns till vänster är en 13kW värmefläkt. Den värmer upp garaget från några grader över 0 till 20 grader på några minuter, används dock sällan nuförtiden:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Samma som ovan men rakt framifrån:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

Jag bygger värmeväxlarlådan först i en trästruktur som sedan kläs med aluminiumplåt från den tidigare värmeväxlaren:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Trästrukturen kläs med aluminiumplåt:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Fläktarna skall vila på en klädd spånskiveplatta som också blir överdelen på själva värmeväxlaren. Här fräser jag ut till- och frånluftshålen:

 

 

Hålen klara:

 

 

Spånskiveplatta för fläktarna är monterad. Här ser vi också att dörrarna är påbörjade:

 

 

En av dörrarna har här fått sin aluminiumplåt på plats. Vanten, som kom med på bild, sitter uppträdd på min snöslungas ena handtag. Det är alltså inte jag som har den på mig i 28 graders värme:

 

 

En annan vinkel:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Insidan av skåpet skall kläs med 30mm cellplast. Här är jag en bit på väg. Jag har också här monterat underdelen i aluminiumplåt:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Andra sidan:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Dörrarna klara:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Från sidan:

2024-06-29 -- Vattenvärmeväxlare

 

 

Hyllan för fläktarna har också isolerats med 30mm cellplast:

 

 

Fläktarna ligger på cellplasten. Det tätar ganska bra:

 

 

Alla vinklar fogas med silikon:

 

 

Dörröppningar isoleras med mjuk silikonlist:

 

 

Alla silikonlister på plats. Man ser också att botten är isolerad med 30mm cellplast och väggen bakom har klätts med en svart plastfolie för att fukt inte skall leta sig in i väggen:

 

 

Skåpet har också fått ett tak:

 

 

Frånluftsröret till vänster har klätts med isolering och en skiva sågats ut och skruvats upp mot taket för att täcka hålet upp till vinden på huset:

 

 

Skivan i taket:

 

Ett misslyckande av 2024-06-29 — Vattenvärmeväxlare

Värmeväxlaren består av två stycken 50m långa flexrör för eldragning  med 16mm i diameter. Om jag valt kopparrör hade det kostat flera tusen kronor. Nu kostade det 640kr. Istället för två gånger 25m kopparrör har jag två gånger 50m flexrör. Det som är bra med flexrör är att de kan böjas utan att vatten stoppas i böjen och att den faktiskt har en himla massa flänsar över hela sin längd.
Min första idé fungerade inte på hur de skall dras. Jag drog rören nerifrån och upp och tillbaka ner igen. Det visade sig att det var omöjligt att få bort luften i rören så den konstruktionen fick jag göra om. Så här fint blev det men som jag fick riva ut igen:

Jag köpte slangarna på Biltema vid två olika tillfällen med samma artikelnummer. Döm om min förvåning när jag kom hem och upptäckte att de hade olika färger. Dessutom var den grå aningen mjukare. Samma artikel..? Biltema..?

 

Vi går vidare

Den förbättrade konstruktionen gick ut på att vattnet i rören skulle få fritt fall hela vägen uppifrån och ner till pumpen. Det som följer är byggt av den principen.

Flexslangarna är inte medgörliga alls. Jag var tvungen att lägga ut dem båda i hela sin längd på 50m. För varje varv jag lade in dem i skåpet måste hela slangen vridas ett halvt varv. Jag tvingades varje för varje varv gå utmed hela slangen och vrida slangen ett halvt varv tills slangen började komma ner på 15-20m längd, då vred den sig själv hela vägen:

 

 

För att kunna dra dem runt och neråt skrev jag ut ett några hundra klämmor på 3D-skrivaren.  Jag satte en rad med klämmor i varje ”hörn” och en rad framtill. Sedan var det bara till att fästa slangen i klämmorna och rulla runt slangen neråt tills jag nått slutet på slangen. Bara och bara, jag fick för varje varv springa ut och vrida hela slangen ett halvt varv. Ett varv är en meter så det blev 50 varv till slut:

 

 

Överst placerade jag en expansionsdunk som än så länge är öppen (bild från den misslyckade placeringen av slangarna):

 

 

 

Jag använder en vanlig cirkulationspump med 3 hastigheter inköpt på Jula för en massa år sedan:

 

 

Pumpen placeras i frånluftfacket och pumpar till tilluftsfacket. PÅ så vis blir det en motströmsvärmeväxlare som sägs vara effektivast. Dvs, det varma vattnet pumpas uppåt mot luftriktningen av den kalla luften:

 

 

Vattnet pumpas över till andra sidan. Där finns påfyllnad/luftnings kopplingar:

 

 

 

En bild en bit ifrån:

 

 

Expansionskärlet är också en automatisk avluftare, påfyllning och håller trycket uppe.

 

 

Expansionskärlet ser ut så här i närbild. Det vänstra röret undertill rinner vattnet ner till pumpen och värms upp av flexröret. Vattnet pumpas över till andra sidan och upp till expansionskärlet igen:

 

 

När systemet är tomt fylls vatten på med hjälp av husets vatten enligt bilden. Man öppnar kranen där vattnet fylls på och stänger kranen till tilluftssidan enligt bilden. Man fyller på tills expansionskärlet högst upp nästan är full. Sedan stänger man kranen till påfyllnaden och öppnar kranen till tilluftssidan. Man startar pumpen och är beredd att fylla på mer vatten blandat med glykol i expansionskärlet. Pumpen pumpar vattnet genom flexröret upp till expansionskärlet på andra sidan. Den första tiden under förloppet samlas luft i pumpen. Det fås bort genom att öppna och stänga kranen till tilluftssidan hastigt med några sekunders mellanrum. Det kan ta lite tid men snart pumpas vattnet runt och kvarvarande luft åker med upp till expansionskärlet och lämnar systemet där (bilden är med den felaktiga placeringen av flexrören):

 

 

 

Här är systemet fyllt med vatten och glykol till rätt nivå i expansionskärlet. Systemet rymmer 20 liter varvid det i expansionskärlet finns 2 liter (max 3 liter):

 

 

Den vita luftventilen balanserar luften in i huset på så sätt att det är en aning undertryck i huset. Om det är övertryck finns risken att fukt trängs ut i stommen genom fuktspärrens läckage som sedan kan åstadkomma mögel:

 

 

Det kommer mer efter hand!

Jag skall nu köpa en wifi-temperaturmätare så att jag kan se alla fyra platsernas temperatur ( tilluft in, tilluft ut, frånluft in, frånluft ut) och lägga ut det här.

 

Länkar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer