Vad är detta

Jag och frugan satt vid 21:00-tiden på verandan i Göteborg. Jag tittade upp för att se om himlen var blå eller om det var moln. Den är blå, sade jag och då tittade frugan också upp. Vi satt där och tittade om vi kunde se några stjärnor. Solen hade precis gått ner men vi såg ett par av dem ändå.
Plötsligt när vi satt där och tittade upp dök en märklig stjärna upp rakt över oss med en liten vinkel mot söder. Den var tydligt blå och röd och den blinkade frekvent, kanske med en sekund mellan blinkningarna. Inget ljud hördes.
Först trodde jag det var en drönare men de lyser inte med färger och blinkar. Det var inte heller en helikopter för det hördes inget och flygplan står inte stilla på himlen så det kan inte vara ett flygplan heller.
Plötsligt, några sekunder efter att den dök upp rörde den sig snabbt mot väster och tvärvände och rörde sig snabbt mot öster. Jag uppskattar att den förflyttade sig ett par hundra meter åt var håll. Jag uppfattade att den accelererade väldigt mjukt men ändå snabbt och faktiskt graciöst. Jag fick en känsla av att den visade upp sig, att “jag är inget du sett tidigare”.
Efter att den upprepat rörelserna ett par gånger for den sedan sakta mot öster och försvann bakom bladverket på ett träd. Strax innan den försvinner byter den tvärt riktning några grader åt söder. Hela händelsen varade i omkring 2 minuter.
Det KAN ju ha varit en drönare men det som talar mot en drönare är hur högt den flög, den var ljudlös och den dök bara upp ut “tomma intet”. När den flög iväg flög den högt och längre än en vanlig drönare kan. Jag uppskattar att den flög ett par km tills vi inte såg den längre och på en höjd av minst 500 meter, troligen mycket högre än så.

…och det bästa av allt, vi filmade den! Tyvärr han jag inte få upp mobilen, logga in, hitta kameran, ställa om till film och börja filma när den flög fram och tillbaka.
När filmen börjar ser man slutet av den sista “fram och tillbaka” flygningen, man ser när den bromsar in. De röda och blå ljuskällorna dominerade och bakom kunde man urskilja ett vitt ljus. Men bara det vita kom med på filmen(?!). Mellan blinkningarna ser man inte föremålet i filmen men det gör man i verkligheten. Man kan urskilja att det finns röt och blått på filmen men bara knappt. I verkligheten dominerade färgerna. Filmen är på 176 Mb och varar i ca 1,5 minuter. En så kort film på 176Mb betyder att det borde kunna tas fram detaljer med rätt utrustning. Jag och min fru är nyfikna på vad det var vi såg.

Vi vill vara anonyma och rösterna som hörs i filmen vill vi inte att offentligheten hör. I övrigt gör ni vad ni vill med filmen.

 

EDIT:

När jag i filmen säger att jag zoomar in zoomar jag in 2X, alltså bilden förstoras två gånger.
Lägg märke till hur snabbt föremålet bromsar in efter sista “svängen”.

Göteborg 2023-09-04

Filmen:
Observera att det kan ta några minuter att ladda in filmen.

 

Det verkar som om filmen inte alltid fungerar, det står ibland att den inte finns (vilket den gör). I så fall går den ladda ner här i zip-format. Det kan vara bra att ladda ner den och låta få den undersökt, det går kanske att förstora upp föremålet med tanke på hur stor filmen är för bara 1,5 minuter speltid:

https://xmag.se/Dokument/20230904_205329.zip

 

Jag tar bort denna sida om ett par veckor.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer