Billig Apparatlåda

Apparatlåda ur skroten

Bygg en apparatlåda ur din skrotlåda eller skaffa grejerna gratis eller nästan gratis.
Det är ofta ett problem när man skall införskaffa en enkel låda av metall för en elektrisk krets man byggt. Ofta kan lådan bli flera gånger dyrare än elektroniken. Här nedan visar jag hur man snabbt och enkelt bygger en låda så gott som utan kostnad eller för en låg kostnad.

PLÅT

Plåten som behövs plockar jag ur plåtlådan. Där har jag bland annat plåtar från datorer. Datorer har ofta plåt med luftgallar mm. Dem kan man använda till mycket. I detta fall bygger jag dock utan luftgaller.

Här klipper jag ut bitarna ur plåtsidor från datorer efter att jag bestämt måtten. I detta fall 270mm djup, 150mm bred och 50 mm hög:

Billig Apparatlåda

 

 

 

De färdigklippta plåtarna:

 

 

 

 

Vinkel”stål” i aluminium var jag tvungen att köpa in:

 

 

 

Plåtarna tvättade (saknas två av dem här):

 

 

 

 

En sådan här använder jag när jag vinkelsågar:

 

 

 

Mäter längden på vinkeln:

 

 

 

Skall limma fast vinklarna i botten med kontaktlim:

 

 

Limmat. Det är inte nödvändigt att limma men det blir lättare att borra sedan och lådan blir stabilare:

 

 

 

 

Limmat:

 

 

Mäter ut var jag skall borra:

 

 

Färdigmätt:

 

 

Använder skruvar jag har i skruvlådan. Dessa är inte optimala men det är vad jag har:

 

 

Borrat och skruvat. Använder kraftigare skruv och mutter i bottendelen så att den kan bära en högre vikt:

 

 

Undersidan:

 

 

 

Mäter ut och borrar hål i frontpanelen. Fyra skruvar får räcka:

 

 

 

Märker ut och borrar för frontpanelen:

 

 

Borrat:

 

 

Frontpanelen monterad. Här använder vi inget lim för resterande plåtar skall kunna demonteras:

 

 

Vi gör på samma sätt för bakpanelen men här sätter vi skruvar också i mitten för att de skall ofta ha en kontaktbrunn monterad som behöver mer styrka (hålet för övre skruven inte borrat ännu):

 

 

Skruvarna i bakpanelen från insidan:

 

 

Vinklar sågas också till för front och bakpaneler. Här är de monterade:

 

 

Övre vinkeln fastskruvad visad från insidan. Jag borrar ett mindre hål på platser där plåtar skall kunna demonteras. Sedan gängas hålen av skruvarnas gängor. På så vis behövs inga muttrar på insidan:

 

 

Nu lägger jag på locket och borrar med mindre borr så att skruvarna själva gör gängor när de skruvas i:

 

 

Skruvarna iskruvade på locket och vinklar för sidorna på locket mäts ut och sågas till. Jag mäter ut var det skall borras  och gör detta för första hålet som jag sedan skruvar fast. Blir enklare med resterande hål sedan:

 

 

När locket är på plats gör vi på samma sätt med sidorna, fortfarande med mindre borr så att skruvarna kan gör egna gängor i vinklarna:

 

 

Här är sidorna monterade, lådan syns från baksidan:

 

 

Från baksidan:

Billig Apparatlåda

 

 

Nu kan locket skruvas bort. Jag väljer att skruva bort ovansidans skruvar vid fronten och bakstycket samt skruvarna längst ner efter sidorna. På så sätt får man mer utrymme att jobba inne i lådan. Resterande skruvar kan sedan förses med muttrar för att göra lådan stabilare:

 

 

Lite andra vyer:

 

 

 

Denna låda tog ca en timma att bygga och kostade inte mycket. En motsvarande fabriksbyggd låda av plåt med samma mått kan gå på runt 500kr att köpa.

 

Har letat på nätet efter liknande som mitt bygge men hittar nästan bara plastlådor.
Fabrikslådor i metall med ungefär samma mått (2023):
Elfa  1.087kr

 

 

3 tankar på “Apparatlåda ur skroten

 1. Jag har förstått att du också är xmag på faktiskt.io.

  Jag är också medlem på forumet men skriver inte så ofta längre. Det beror på samma sak som du råkar ut för. Det jag menar är några medlemmar som är stentuffa mot dem som inte håller med dem. Kritiserar man dem för detta kommer de med ännu mer dräpande skräp om en. Du är inte ensam.

  Hoppas det är okej att jag skrev detta här annars får du ta bort det.

    [CITERA]

 2. Edgar:
  Jag har förstått att du också är xmag på faktiskt.io.

  Jag är också medlem på forumet men skriver inte så ofta längre. Det beror på samma sak som du råkar ut för. Det jag menar är några medlemmar som är stentuffa mot dem som inte håller med dem. Kritiserar man dem för detta kommer de med ännu mer dräpande skräp om en. Du är inte ensam.

  Hoppas det är okej att jag skrev detta här annars får du ta bort det.

  Ditt inlägg är OK!
  Du är inte först, ett par till har hört av sig och säger ungefär samma sak som du. Jag har också förstått att flera mycket kända medlemmar slutat skriva på forumet av samma orsak.

  Så är det på i stort sett alla forum om det klientelet inte tacklas. Förr, när jag skrev på faktiskt under ett annat namn, höll admins efter sådana bättre. Idag verkar de inte bry sig.

  Så länge man är artig, vänlig och inte skriver något ont ord om andra skall man få ha sin åsikt utan att få en massa skit på sig. Det fattar inte alla, inte ens om man bokstaverar det för dem. Tragiskt!

    [CITERA]

 3. Först måste jag säga: Snygg blogg!

  Bra idé med att bygga elektroniklåda av överblivet material. Jag har en gammal dator stående. Skall försöka bygga efter dina anvisingar.

    [CITERA]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer