Det går att hacka air gap-datorer

Vissa saker är för viktiga eller för hemliga för att lagra på en uppkopplad dator. Man lagra det på en dator som inte är kopplad till nätet eller som det kallas för “air gap”-dator.  Det menas med att det bara är luft mellan datorn och nätet, dvs att den inte är uppkopplad. Forskare på Ben Gurion-universitetet i Israel har visat att det ändå går att komma åt information från en sådan dator.

Kopplad till två hål i väggen

En vanlig stationär dator måste vara kopplad till elström för att fungera som alla vet. Vi vet också att det går att surfa via elnätet. Det betyder i princip att man kan komma åt datorn som inte är uppkopplad mot nätet  men bara i princip. Det krävs dock mer än att den är kopplad till elnätet för att surfa via nätaggregatet. Det lär man inte klara ens med utrustning som man kan surfa på nätet via elnätet med.

Måste komma åt datorn

För att kunna tanka ner information från datorn som inte är kopplad till nätet måste man göra ett “Powerhammer” mot datorn som i första skedet innebär att få in ett litet program i den. Hur man gör detta lämnar vi åt fantasin men vi vet att det går. Det lilla programmet är utvecklat för att kunna styra strömförbrukningen i datorn. Man måste också få in ett program som kan söka och skicka den informationen man vill komma åt.

Skapar en modulerad bärvåg

Programmet som kan styra strömförbrukningen påverkar arbetsbelastningen på datorn på så sätt att datorns strömförbrukning ökar och minskar snabbt under hela sändningstiden. Fluktuationen går så snabbt och är på så låg nivå att vid mätning skulle man bara se ett stilla knappt skönjbart bakgrundsbrus. Vad man egentligen gör är att modulera strömmen likt en frekvensmodulerad radiovåg men nu inne i datorns elsystem. Datorns nätaggregat växlar snabbt efter datorns strömbehov som också sprider sig ut på elnätet.

Bärvågen innehåller binär information

Programmet som samlar information sänder i realtid informationen via den skapade bärvågen och ut på elnätet. Utanför området där datorn står kopplar man in sig med en utrustning som kan tanka in informationen som bärvågen kommer bärande med. Informationstölden från en air gap-dator är ett faktum.

Långsamt

Nackdelen är dock att det går väldigt långsamt att tanka ner information på detta sätt. Det talas om 3 till 1000 bits i sekunden. Med en sådan låg fart skulle det inte gå att surfa på internet alls men spioner och hackare har ofta hur mycket tid på sig som helst.

Går det att skydda sig

Det går att skydda sig men då krävs att man kan lägga ut eget liknande brus i datorns elnät som stör ut Powerhammer-attacken eller att med programvara kontrollera så att strömmen inte brusar. Med tiden kan virusprogram kunna leta upp och oskadliggöra programvaran som styr det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer