EMA2201

Mikrofonförstärkare EMA2201

Mikrofonförstärkare EMA2201  Version v220106

EMA2201 mikrofonförstärkare är till för att lyfta mikrofonens mycket svaga signaler till hanterbar nivå. Eftersom signalerna är så låga ställs det stora krav på förstärkaren. Denna mikrofonförstärkare är lätt att bygga ger mycket låg distorsion med bias-spänning (Fantom spänning) på ca 3 volt.

 


Schema

Så här ser kopplingsschemat ut till förstärkaren som skall användas:

EMA2201

 

 

 

 


Bygga

Mikrofonförstärkaren skall byggas på experimentkort som visas här:

 

 

 

 

 

Överflyttat till en ritad bild ser det ut så här. Det är nödvändigt att göra så för att förstå hur ledningsbanor skall dras och hur det sedan skall kopplas:

 

 

 

 

Med komponenter ser det ut som ovan. Rött är ljusdioder “+” är de långa benen, ljusblått är elektrolytkondensatorer, ljusgult är motstånd, gult är keramik eller plastkondensator, grått är en IC-krets och de svarta stora hålen är lödstift:

Lödstift ser ut så här:

 

Räkna hålen från sidan och uppifrån till de svarta hålen och placera komponenterna i de framräknade hålen. Var noggrann med att “+” hamnar åt rätt håll för de komponenter som har en +sida. Böj trådarna på baksidan så att de inte ramlar bort igen.

Lödstiften pressas fast på så vis att de sitter kvar när kretskortet vänds. Det är möjligt att hålen för lödstiften får borras upp något. När de borras upp kan lödörat på kretskortet försvinna. Det löser man genom att genast löda lödtenn på lödstiftets undersida så att de inte kan åka ur hålet igen.

 

 

 

 

IC-kretsen bör monteras med en hållare. Placera hållaren på plats med det lilla jacket till höger om kretskortet. Böj sedan de små metallbitarna som sticker ut på undersidan så att hållaren inte faller bort. De är svåra att se när de är på plats så missa inte att löda dem. IC-hållaren ser ut så här:

 

 

 

 

 

När alla komponenterna är placerade på kretskortet skall de lödas. Det ser ut så här:

Om inte trådarna böjts när de tryckts igenom kretskortet skulle de ramla ur igen. Nu är det tid att löda.

 

 

 

 

 

Färdiglödat:

När man lödat färdigt skall trådarna också klippas av strax ovanför lödningen.

 

 

 

 

 

Vänder vi på kretskortet ser det ut så här när komponenterna är lödade:

EMA2201

 

 

 

 

 

Efter att kretskortet lödats färdigt skall trådarna dras. Som hjälp användas denna bild:

Kretskortet har vänts horisontellt till baksidan. Här ser man hur ledningsbanorna går. Ledningsbanorna är egentligen vanlig blank kopplingstråd. Den tråd som ser ut så här i bilderna ovan med blå färg..

..är en övergång, dvs tråden går över en  annan tråd. För att det inte skall läcka över ström till tråden den passerar över skall övergångstråden vara isolerad.

Det svarta på kretskortet här ovan är vanlig blank kopplingstråd. Det vita mitt i kopplingstråden är hålen på kortet som jag låter synas igenom kopplingstråden för åskådliggöra var de finns.

 

 

 

 

 

Man kan nu dra blank kopplingstråd som lödas vid de röda punkterna. Om man vill kan man istället dra isolerad kopplingstråd men det tar betydligt längre tid. Man kan också löda den blanka kopplingstråden mot lödöarna den passerar över. I så fall gör man det sist efter kontroll att allt sitter där de skall sitta. När det är klart skall det se ut ungefär så här:

Det skall genast sägas att löda ledningar på experimentkort inte är det lättaste man kan göra. Stort tålamod, noggrannhet och ett rejält förstoringsglas är vad som behövs för att genomföra ledningslödningar med blank kopplingstråd.

Kretskortet är här ovan inte rengjort ännu. Mellan smala passager kan man dra en spetsig fil igenom några gånger så att inte strömmen går fel väg.

 


Mätresultat

 

Frekvens- och fas-kurva:

 

 

 

Distorsion THD vid normalnivå:

 

 


Länkar

Forum: Mikrofonförstärkar EMA2201
Googlesök: microphone amplifier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer