Folkbildning som förvillning

Jag hittade hemsidan vetenskap-folkbildning.nu och tänkte att det kan bli intressant att se vad de har att säga om vetenskapen. Men jag blev oerhört överraskad, det är definitivt ingen vetenskaplig sida utan det är en sida som förvillar.

Vetenskap och folkbildning

Det som först sticker ut är att de redan i vinjetten skriver att sidan är till för att hålla koll på den vetenskapliga föreningen “Vetenskap och Folkbildning”:

Vi håller koll på föreningen Vetenskap och Folkbildning

Det är en ögonbrynshöjande text för man undrar vad de menar. Efter bara några raders läsande ser de Vetenskap och Folkbildning som en lögnaktig förening. De har till och med stämt folk i föreningen för förtal och de skriver väldigt nedvärderande om samma förening. Man kan fråga sig varför de valt att motarbete en vetenskaplig förening som granskar vetenskapen i samhället. Man skulle kunna tro att de vill motarbete vetenskap. Alltså tvärt om namnet på sidan. Vidare läsning visade att de inte bara motarbetar vetenskap utan de sprider rena konspirationsteorier om vetenskap. De är tidvis väldigt nedsättande om de personer de kritiserar på en nivå som påminner om att det är tonåringar som skrivit.

Fake news

Sidan publicerar till och med fake news tidningar på nätet som sanningsenliga. Det gäller bla NewsVoice och Nya Tider. Dessa fake news tidningar/sajter är kända för att sprida fake news och förvanskade andra nyheter som syftar till att försvaga det demokratiska samhället som i förlängningen syftar till att de få högerextrema skall få makten i vårt samhälle. En sådan förändring skulle definitivt vara spiken i kistan för vår demokrati. Därför är det viktigt att bekämpa sådana sajter så att de inte lyckas med sitt uppsåt. Men vetenskap-folkbildning.nu verkar inte förstå detta utan lyfter dessa sajter som trovärdiga. Frågan man ställer sig då är om vetenskap-folkbildning.nu är för en nedmontering av vår demokrati? Förmodligen är de inte det men deras avsikt att förminska verklig vetenskap gör dem till högerextrema papegojor.

Vad står de för

Vid en snabb granskning kan vi se att de:

 • Förlöjligar det erkända forskare skriver om.
 • De stödjer ovetenskaplig sjukvård av olika slag
 • De stödjer användningen av kolloidalt silver vilket inte får användas som kosttillskott vilket det oftast används till. Livsmedelsverket avråder absolut från detta medel.
 • De stödjer homeopatisk medicin. Homeopatisk medicin är vatten som från början innehöll någon aktiv substans men blandats ut så mycket att det i princip bara är vanligt vatten. Vattnet påstås minnas den aktiva substansens egenskaper vilket är rent nonsens.
 • De varnar för Wikipedia som de anser mota bort all vetenskap. Wikipedia försöker hålla konspirationsteoretiker borta från att skriva om vetenskap. Det är det som de menar mota bort vetenskap.
 • De tror på att elöverkänslighet finns och förlöjligar de som inte tror på den konspirationen.
 • De försvarar och verkar tro på paranormala fenomen.
 • Man kallar Vetenskap och Folkbildning (VoF) samt Humanisterna för sekteristiska rörelser när det i själva verket är de själva som ståtar med den titeln.
 • De beklagar att Livsmedels- och Läkemedelsverket motverkar kosttillskott, homeopati och kinesisk akupunktur. De försvarar alltså dessa konspirationsteorier.
 • De påstår upprepade gånger att den traditionella medicinen urholkar demokratin. De menar alltså att skyddandet av folk från overksamma eller farliga preparat är att urholka demokratin när det i själva verket räddar liv.
 • De tycks vara motståndare till vaccinering och de råder folk att läsa på en vaccinskeptisk sida vilket kan bli förödande under ett utsatt läge.
 • De påstår att maten som produceras i landet inte ger den “rena” näring som vi behöver vilket är ett fullständigt skitsnack.
 • De påstår att giftfri näringsrik mat är bättre än medicin. Påståendet är absurt eftersom vi varken har gift i vår mat eller att den kan ersätta medicin oavsett gift i maten eller inte.
 • De påstår att föreningen Vetenskap och Folkbildning är en industrilobbyförening. Påståendet är fullständigt absurt.

Listan kan göras hur lång som helst på galenskapen men det får räcka så här.

Militanta konspiratörer

Efter att ha läst deras sajt och följt vissa länkar de lagt ut måste jag säga att de är militanta konspirationsteoretiker som inte drar sig för att dra seriösa forskare i smutsen. Sådana yttringar vinner ingen på, allra minst demokratin som de så ofta tar upp själva.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer