Gutenberg – Blockredigeraren

År 2018 införde WordPress ett nytt editeringssystem. Jag är pigg på att testa nya saker och detta var inget undantag. Sagt och gjort testade jag det med att skriva ett nytt inlägg. Det har aldrig tagit så lång tid att skriva inlägg som den gången. Installerade en ny WordPress och såg att också widgets fått en blockredigerare. Testade den lite. Den är om möjligt ännu mer komplicerad att använda. Där kommer det behövas veckor av övning och mängder av långa tråkiga manualer för att kunna användas.

Grymt besviken

Efter några timmars jobb med Gutenberg var jag extremt besviken. De hade under flera månader snackat om denna revolutionerande editor och hur bra det kommer bli. Jag förstår inte vad som är revolutionerande med att i stort sett behöva konstruera en ny editor varje gång man bara skall skriva någon text? Det tar toklång tid att få något gjort när det skall väljas mellan olika block med verktygsmenyer som försvinner så fort man tar markören från dem. Den tar också bort koncentrationen från det man egentligen skall göra, dvs skriva och posta något. Det är för mycket teknik, för mycket bling-bling, och för mycket popups som dyker upp i stort sett hela tiden samt att allt är osynligt. Till och med fältet man skall skriva i är osynligt. Man får föra markören över ett vitt fält för att hitta där man skall börja skriva, bara det tar mycket tid i anspråk.

Hur en ny editor borde varit

En ny editor borde vara så att man kan skriva eller editera direkt i inlägget på framsidan. Man skall inte behöva gå till “insidan” (eller baksidan) för att skriva eller editera. Först om man behöver lite mer komplicerade editeringar skulle man kunna välja insidan. 99,99 procent av gångerna man skriver behöver inte insidan användas.

Varför så komplicerat

Varför skall allt nytt bli mer och mer komplicerat? Det verkar vara utvecklarnas stor passion att visa hur komplicerat de kan göra saker. De borde ha en industridesigner med sig som kan tala förstånd med dem så vi slipper sådant skräp som Gutenberg i fortsättningen!

Tack och lov

Tack och lov så finns det plugins som återställer editorn till hur den vara före Gutenberg. Det finns en sådan även för widgets så nu kan man lägga tiden på själva skrivandet igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer