Högtalarkablar

Högtalarkablar

Kablar till högtalare är ett minst sagt infekterat ämne. Kan man eller kan man inte höra någon skillnad?
Svaret är inte så enkelt som det borde vara eftersom det finns de som påstår att dom hör skillnad mellan olika tillverkares kablar eller mellan olika kablar från samma tillverkare, medan det finns de som bestämt hävdar att det inte går att höra någon skillnad.

En sak är säker, om det finns någon skillnad måste den vara så liten att den knappt går att höra.
Jag bygger den slutsatsen på det enkla faktum att frågan tvistas. Om det varit så stor skillnad som ex.vis vissa hifi-tidningar gör gällande hade frågan varit avgjord och ingen sagt emot. Alltså, nu är det så att frågan diskuteras häftigt vilket bara kan betyda att skillnaden är så liten att det knappt är skönjbart eller att det inte finns någon skillnad alls.

Här nedan redogör jag min alldeles egen syn av myter kring högtalarkablar.

OFC-koppar

Betyder “Syrefri koppar”. Många är de som påstår att det är OFC-koppar i kabeln. Det gör dom rätt i för alla kopparkablar är OFC. Det hävdas ibland att det bara finns 0,0000009% syre i kopparn. Skillnaden mellan det ena supervärdet mot det andra kan absolut inte höras. Det betyder ingenting ens teoretiskt.

Silverledare

Den enda skillnaden mellan koppar och silver är att resistansen är lägre i silver. Vill man uppnå en lägre resistans är det avsevärt billigare och enklare att öka på en kopparkabels diameter med någon procent. Bortsett från resistansen kan man knappast höra någon skillnad mellan de olika materialen.

Isolering

Isoleringen skall isolera ledarna elektriskt. Det påstås ibland att isoleringen har stor betydelse för ljudet. Det sägs bla att det kan uppstå eko beroende på att vissa isoleringar håller kvar signalen en stund. Det är en missuppfattning. Isoleringen betyder absolut ingenting för ljudets kvalité. Vid mycket höga frekvenser har det dock viss betydelse, vi pratar nu om frekvenser på över flera mhz, men det är en annan historia.

kardelers antal

Med fler kardeler blir kabeln mjukare att böja och tål fler böjningar. Inga andra fördelar kan noteras (inga nackdelar heller för den delen). Man kan inte höra någon skillnad mellan olika många kardeler så känsligt är inte vårt trubbiga hörselorgan. Det finns de som hävdar att ljudet blir bättre med färre kardeler helst en enda solid ledare. Det kan knappast vara möjligt att våra öron kan uppfatta den eventuella skillnaden heller.

Litztråd

Litztråd är en tråd med flera kardeler där varje kardel är isolerad. Det finns en mätbar förbättring av skinneffekten. Denna förbättring kan man få nytta av vid mycket höga frekvenser men knappast under 20khz eller ens under 1mhz. Upp till flera mhz används oftast t.o.m solida ledare och inte klagar någon på skinneffekten! Varför då klaga på denna effekt med högtalarkabel?

Riktning

När kabeltillverkare hävdar att kabeln låter bättre i en bestämd riktning är det ett sätt för tillverkaren att skapa respekt för sin kunskap och höja det mystiska begäret efter produkten. Frågan tillhör för övrigt något av det löjligaste argumenten som existerar.
OBS Om kabeln är försedd med skärm skall man alltid följa tillverkarens rekommendationer om hur den skall kopplas in.

Inbränning

Ibland hör man att kablar måste “köras in” för att låta som avsett. Frågan är om möjligt ännu löjligare än föregående. När var och en hör sådana påståenden så får man bara inte okritiskt tro på det rakt av. Alltså att “köra in” en kopparkabel så att den skall låta bättre än innan är en åsikt som inte alls har med verkligheten att göra. För det första så strömmar inte elektronerna genom kabeln då det är frågan om växelström. För det andra så avsätter inte elektroner i rörelse någon som helst “avtryck” i kabeln. Elektronerna är så ofantligt små att de bara ser tomrum där de rör sig i kopparn.

Resistansen

Resistansen är en av få parametrar som är viktiga. Den skall hållas så låg som möjligt utan att överdrivas. En hög resistans minskar högtalarens verkningsgrad och ökar elementens Q-värde. Resistansen får man ner genom att använda grövre ledare. Ett bra mått är 1,5 – 2,5 kvadratmillimeter. Då är man säker på att ligga på rätt sida om gränsen. Till anläggningar som använder mycket ström eller mycket långa ledningar kan man öka på grovleken något.

Induktans/Impedans

Ytterligare en av få viktiga parametrar för högtalarkabeln. Låg induktans ger en låg impedans vid högre frekvenser. Induktansen skall alltså vara så låg som möjligt. För att vara säker på att ligga på rätt sida om gränsen låter man de olika polerna i kabeln ligga nära varandra. Ungefär som i en vanlig lampsladd. Man kan också tvinna kabeln om man har förkärlek för overkill. Men det behövs absolut inte. Man kan inte under några som helst omständigheter höra skillnad mellan en lampsladd som inte är tvinnad mot en som är det.

Kan man höra skillnad mellan olika kablar

Av alla tester som gjorts med seriös utgångspunkt har den statistiska slutsatsen blivit att man inte kan höra skillnad mellan olika högtalarkablar. För att vara vänlig mot kabelfolket kan man åtminstone säga att: Om det inte, rent statistiskt, kan bevisas att man kan höra skillnader mellan olika kablar så kan skillnaden som kanske ändå finns vara så liten att den är försumbar i jämförelse med andra parametrar i signalens väg.

Här vill jag lägga in en brasklapp! Det finns och har funnits förstärkare som är mycket känsliga för lasten den “ser”. Använder man sådan förstärkare kan man kanske höra en liten skillnad mellan kablar som ger en felaktig last mot en som ger rätt last. Men skillnaden har inget med bättre eller sämre ljud att göra och dessutom beror det förändrade ljudet på förstärkaren.

Varför kan en del höra skillnad mellan olika kablar

I tester där man först fått se kabeln som anslutits har flera hört skillnad mellan olika kablar. När man sedan inte får se kablarna kunde man inte höra någon skillnad. Av detta kan man dra slutsatsen att ögat “rättar till” det som örat kommit fram till. Dvs “vet” man att en viss kabel är bättre än en annan kan man höra skillnaden om man ser att just dessa kablar jämförs.
Jag tror, på goda grunder, att vetskapen tillsammans med erfarenheter och viljan serverar vårt medvetande ett resultat som skapar en belöning för hjärnan. Belöningen är vetskapen om att just den kabeln jag tycker är bra (eller snygg) också låter bäst. Ljudet har inte blivit det minsta bättre men vi tycker det därför att vi vill det. Hjärnan har gett oss ett stimuli eller med andra ord, en belöning som bedövar det logiska tänkandet. En del människor är mer känsliga än andra för detta fenomen.
Jag misstänker starkt att samma underliggande orsaker ofta ligger bakom religiös tro, new age och liknande.

Kringutrustning

Signalen som omsätts till ljudvågor av en högtalare går igenom mängder av elektriska kretsar innan signalen går igenom högtalarkabeln för att ta sig in i högtalarens delningsfilter. I delningsfiltret går signalen igenom upp till 60m vanlig kopparledning i spolarna och, ofta, ett flertal kondensatorer. Ibland används diverse motstånd i filtret som signalen passerar igenom på ett eller annat sätt. Signalen lämnar delningsfiltret uppdelat i några olika frekvenser som går genom kablar till var sitt element. I elementen passeras mellan 20 till 60m kopparkabel samtidigt som magneter ser till att konerna gör det dom skall.
Ofta går signalen igenom sammanlagt upp till 100m kopparledningar innan signalen omvandlas till ljud i luften. Om 2m av dessa 100m byts ut till en annan sort skall man alltså kunna “höra sånt som man inte tidigare hört”, “sångaren börjar nu att sjunga”, “orkestern kliver ur högtalarna”.
Det förstår ju var och en att 2m “troll-lindad” kabel av 100m kabel inte kan göra sådan skillnad.

Pressen, kommentarer mm

Om affärer/säljare använder super duper kommentarer om sina kablar så är det ungefär som när man gör reklam för tvättmedel mm. Man använder överord som inte stämmer med verkligheten. Det har liksom blivit en standard och accepterat att småljuga (kanske omedvetet) om sina produkter. Det gör inte så mycket för normala människor filtrerar bort ljuget. Men när hifi-pressen gör samma sak vid sina tester hjälper man faktiskt till att sälja svindyra produkter som inte har avsedd verkan. “Det står ju i tidningen då måste det vara sant”. Om nu kablarna, mot förmodan, skulle låta olika så tror inte jag att en kabel kan göra så otroligt mycket på ljudet som en tidning beskrev en gång:

“… Således hör man mer av vad som händer i bakgrunden, knirkande stolar, dörrar som slår eller bilar utanför inspelningslokalen hörs plötsligt klart i ljudbilden som detaljer man knappast ens märkt innan. …”

Detta är jämfört med en annan kabel som också fick super duper ord från testaren. När man vet att ljudet skiljer sig knappt hörbart från en lampsladd till den testade kabeln så kan den absolut inte skilja sig så mycket mellan en dyrkabel och en annan dyrkabel.

Slutsats

En bra högtalarkabel skall vara en kabel där ledarna sitter tätt ihop och med en tvärsnittsyta på mellan 1,5 till 2,5 kvadratmillimeter. En grov lampsladd duger alltså mer än väl. Vill man ha grövre tråd går det bra att använda flera av den billiga lampsladden. Vill man köra med lite overkill kan man använda solida ledare eller Litzkabel motsvarande minst 1,5 till 2,5mm2. Det behövs inte men då kan man vara säker på att vara på “rätt sida”. “Lampkabeln” tillverkas numera i speciella högtalarvarianter. Skillnaden är att dom redan är grova nog och dom är snyggare än lampkabel. Dom är bara marginellt dyrare och kan med fördel användas till högtalare.
Har på senare tid öppnat några specialkablar, lite äldre och testade för några år sedan. De bedömdes ha olika ljudkaraktärer. Ytterligare lögner då innehållet var så gott som identiskt.

En bra högtalarkabel

För att vara på den säkra sidan (overkill alltså) kan man bygga en egen superkabel enligt
denna beskrivning och mätningar. Denna kabel, som heter LTS, är bättre än andra kablar med fantasipriser. Kabeln är framtagen för LjudTekniska Sällskapet.

En fråga till de som hör skillnad

Betyder bättre ljud ur en kabel att man kommer ännu närmare rätt ljud eller handlar det bara om tonala skillnader som klingar gott i det egna örat?
Om svaret är det sista handlar ljudskillnaden ur kabeln inte om hifi utan om något annat som är skillt från hifi och då också något som är högst personligt. Dvs det är bara du som hör denna tonala skillnad, någon annan kanske hör en annan tonal skillnad eller möjligtvis ingen skillnad alls.

Länkar

Kenneth Johansson – Bra förklaringar.
HifiForum – Ett inlägg om kablar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer