Illusionen om den amerikanska freden

Artikeln i Aftonbladet av Petter Larsson är verkligen bra. Han skriver om Frida Strannes och statsvetaren Trita Parsis bok ”Illusionen om den amerikanska freden” och han gör det med bravur:

Den ”amerikanska fred” som Västeuropa åtnjutit i 70 år har ju varit en tid av eviga interventioner, statskupper, lönnmord, bombningar och ockupationer i andra delar av världen: Vietnam, Nicaragua, Chile, Indonesien, Iran. Och i vår tid: den katastrofala invasionen av Irak som satte halva arabvärlden i brand, och den långa ockupationen av Afghanistan, nesligt avslutad med att talibanernas skräckvälde återupprättats.

USA är den värsta krigaren i Världen:

..lika sant är att de amerikanska krigen skördat miljoner offer, för det mesta utan tillstymmelse till den spridning av frihet och demokrati som ofta angetts som krigsmotiv.

“Kommunismen” var fredsbevarande, det ser vi på siffrorna då krigen ökat sedan Sovjet upplöstes:

Författarna räknar till 130 militära interventioner under kalla kriget. Men mer dramatiskt: lika många under perioden 1990–2018. Det sker alltså en upptrappning då hotet från kommunismen är undanröjt.

Boken han citerar visar att Ryssland mot Ukraina gör exakt på samma sätt som USA gjort otaliga gånger mot andra länder. PÅ det viset har USA i eget handland gett sitt tysta medgivande till Ryssland att gå in i Ukraina ungefär med det tänkta orden “får du så får jag”. Men det finns en stor skillnad:

USA:s agerande beror på att de vill uppnå global dominans medan Rysslands agerande beror på att de inte vill vara omringade av anfallspakten NATO (jo, NATO har aldrig försvarat något, de har bara anfallit andra länder, dvs de är en anfallspakt).

Hökarna drev igenom idén att den militära övermakten skulle användas för att trumfa igenom USA:s vilja överallt och att internationell rätt inte fick stå i vägen för detta högre syfte. ”Unilateral militär machismo” som den amerikanske världssystemteoretikern Immanuel Wallerstein kallat hållningen.

Denna USA:s åsidosättande av folkrätten ger i princip andra länder den moraliska rätten att göra på samma sätt, som nu Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer