Intelligent liv där ute

Carl Sagan sade en gång: “Vi har ännu inte hittat något intelligent liv i rymden, inte ens på Jorden”. Med tanke på att delar av mänskligheten medvetet röstar på personer som Donald Trump kan man förstå Carl Sagans uttryck. Men bortsett från det har forskarna och vanligt folk under många år frågat sig om vi är ensamma i Rymden. Före andra Världskriget var förvånansvärt många positiva till tanken på att det finns fler civilisationer där ute. Efter andra Världskriget har synen på utomjordingar på något underligt sätt blivit förenat med en stigmatisering. Stigmatiseringen har bidragit till att folk helt enkelt inte vill ha en uppfattning i frågan eller kategoriskt avvisar tanken på fler civilisationer. Men på senare tid har något hänt som monterat ner motståndet mot tanken på liv i rymden. Till och med kända forskare säger numera helt öppet att det finns liv i rymden och att det bara är en tidsfråga innan vi hittar det.

Kan det finnas liv i rymden

Vi börjar med att titta på om det kan finnas liv överhuvudtaget i rymden. Ja, det kan det och vi har väldigt bra och absolut bevis för det. Beviset är vår egen planet Jorden. Jorden finns i rymden och på Jorden finns det massor av olika liv alltså finns det liv i rymden, det kan ingen säga emot.

Kan det finnas liv på andra platser i rymden

Ja, onekligen kan det finnas liv på andra platser i rymden. Om vi jämför med vår egen planets liv behövs det en medeltemperatur mellan 0 grader och +50 grader. Livet kan dock i extremfallen tåla temperaturer ner till under -200 grader och över +120 grader. I dessa extremfall kan liv existera också inne i kärnkraftens stark radioaktiva reaktorkärl, det kan finnas liv i så sura miljöer som fräter sönder stål och det finns liv i miljöer utan syre. Eftersom vi med mycket stor sannolikhet kan säga att samma miljöer som på Jorden finns på otaliga platser runt om i universum kan vi med största säkerhet säga att det finns liv också utanför Jorden. Numera säger forskarna att liv uppstår med tiden precis överallt där det finns möjlighet för liv att existera. Alltså, liv finns ute i rymden förutom på Jorden.

Kan det finnas intelligent liv i rymden

Idag säger flertalet forskare med tanke på alla jordlika planeter som hittats i livszonen runt andra stjärnor (exoplanter) att sannolikheten för att det finns liv på flera av de planeterna är i princip teoretiskt bevisat. Intelligent liv är däremot en fråga om hur länge livet fått utvecklas. På Jorden uppstod livet i mer avancerade former för ca 600 miljoner år sedan och 600 miljoner år efter det uppstod människan. Men där emellan har livet utplånats mer eller mindre några gånger varvid senast var för ca 64 miljoner år sedan. Därför kan man säga att det kan uppstå intelligent liv på högst 60-50 miljoner år eller kanske på ännu mindre tid om grunderna för intelligent liv redan finns.
De exoplaneter som hittats säger att det statistiskt sett finns planeter runt varenda existerande stjärna. Av dem är ca 10% jordlika planeter som ligger i zonen där liv kan uppstå och utvecklas. Bara i vår galax finns det sannolikt 200 miljarder stjärnor. Om 10% av dem har en jordlik planet som ligger i zonen där liv kan uppstå och utvecklas bör det sannolikt finnas 20 miljarder planeter med rätt förutsättningar för liv. Alltså bara i vår galax är mångfalden av planeter så gigantisk att det inte längre är frågan om det finns intelligent liv som kan skapa civilisationer utan frågan bör ställas: Hur många civilisationer finns det i vår galax.  Till detta kommer flera hundra miljarder galaxer som var och en kan hysa 20 miljarder jordlika planeter. Tanken svindlar!
Med detta som bakgrund kan vi med stor säkerhet säga att det sannolikt finns mängder av civilisationer “där ute”.

Om de finns, hur ser de ut

Forskare säger idag att om livet på Jorden skulle utplånas helt kommer livet att återuppstå igen och till slut nå fram till en intelligent varelse som dominerar livet. Den varelsen skulle förmodligen se ut nästan som vi och det skulle den göra oavsett om den uppstår ur en reptil eller däggdjur. Det är nämligen så att det är miljön, omständigheterna kring miljön och driften till något bättre som formar utseendet på det liv som är intelligent nog att bilda civilisationer. Ett bra exempel på detta är Hyenan. Hyenan lever som hundar och ser ut som hundar men är inget hunddjur, det är en katt. Det är alltså miljön och sättet att leva som skapar formen på livet. Därför kan man med stor säkerhet säga att en ny intelligent varelse på Jorden skulle i stora drag se ut som människan. På samma sätt är det ute i rymden. Om planeten livet uppstår på i stora stycken påminner om Jorden kommer också det liv som uppstår på den planeten också påminna om livet på Jorden. Om det på den planeten också uppstår intelligent liv som formar en civilisation kommer den varelsen med stor sannolikhet påminna om människan på flera olika områden.

Sanningens stora ögonblick

Forskarna säger idag att senast år 2050 kommer vi att ha svaret om det finns liv utanför vårt solsystem och inom några år om det finns liv i vårt eget solsystem förutom på Jorden. Dock, om vi har tur kanske vi får reda på om det finns intelligenta civilisationer redan nästa vecka, nästa år eller så. Det pågår nämligen avlyssning av rymden och den kommer att öka dramatiskt under de närmaste åren. Det kanske blir så lustigt att vi får reda på att det finns intelligent liv långt borta i rymden före vi får reda på om det finns liv i vårt eget solsystem utanför Jorden. Mer om att avlyssna rymden på annan plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer