Kupierbältets Arrokoth

NASAs rymdfarkost New Horizons flög över Arrokoth (Tidigare “Ultima Thule”) under de tidiga timmarna på nyårsdagen och inledde utforskningen av objektet i det gåtfulla Kuiperbältet, en region av tidigt material från solsystemet som rymmer hemligheter som kan bidraga till att förstå solsystemets ursprung. Artikeln är uppdaterad 2021-09-18.

Det mest avlägsna objektet någonsin

New Horizon var också den första sond som nådde Pluto och därefter flög New Horizons till det mest avlägsna objektet som någonsin besökts av en rymdsond som den samlade in data från och forograferade. Signaler från New Horizon visar att sonden fyllt sitt minne med vetenskapliga data från Arrokoth. Nu har den passerat objektet och är på väg ännu längre ut i vårt solsystem.

Ett litet objekt

Översta bilden till vänster (vinjettbilden) är en sammansättning av flera bilder tagna av New Horizons högupplösta kamera (LORRI), vilket ger den bästa indikationen av objektets storlek och form hittills. Mätningar tyder på att den är cirka 32 km lång och 16 kilometer tjock. Sekvens till vänster med tre bilder som tagits med 70 och 85 min. mellanrum visar hur den roterar.

Långlivad

Nästan 13 år efter sin start fortsätter rymdfarkosten att utforska Kuiperbältet och kommer att göra det fram till åtminstone 2021.

Källor:
NASA

http://pluto.jhuapl.edu och www.nasa.gov

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer