Finns det vatten på Mars

Finns det vatten på Mars? Svaret var tvekande för bara några år sedan men efter det har bevis efter bevis dykt upp. Bland annat har man hittat en stor underjordisk sjö av fruset vatten som innehåller gigantiska mängder vatten. Nu på senare tid har man fått reda på att allt det vatten som funnits på Mars inte alls har spridits ut i rymden med solstrålarna som för inte så länge sedan antagits.

Allt vatten finns kvar

Det vatten som förr flöt omkring i stora hav på Mars finns kvar och nu tror man det finns strax under Marsytan i fruset form. Men lite här och där sticker isen upp och visar sig. Bland annat på Nord- Sydpolen kan man se vita täcken av is. I en krater i bilden här ovan finns det gott om is. Kratern har fått namnet Korolev efter satelliten “Sputniks” skapare. Isen i kratern är ca 80 km i diameter och hela 1,8 km tjock. Kratern innehåller alltså 144 miljoner kubikmeter vatten. I en 50m djup sjö skulle isen räcka till en yta på 2.880 Km2.

Bilden är tagen av ESA:s sond “Mars Express” för en liten tid sedan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer