Referenshögtalare

Min Referenshögtalare

När man konstruerar högtalare är det en fördel att man använder en referenshögtalare som man jämför sina alster med. Det behöver inte vara det bästa som finns men någorlunda bra ljud måste den ha. För min del ville jag absolut ha med diskanterna Celestion HF1300 och ITT STC 4001G. Paren arbetade alltid ihop, HF1300 i lägre diskantregistret och STC 4001 i det övre. På 70-talet hade dessa element kultstatus och satt i det mesta som ville kalla för highend. En, numera legendarisk, högtalare med samma diskantelementpar var Spendor BC1. Den lådan användes som studiohögtalare av BBC på 70 och 80-talet, används vissa fall fortfarande av BBC. Vid ett tillfälle hittade jag det som eftersöktes. Diskanterna satt i en B&W DM4. DM4’an jämfördes ibland med elektrostater, mest pga diskanterna. Kan i förbifarten nämna att DM4’an fortfarande är mina referenshögtalare, dvs de har varit det i omk 30år nu.
För mig är det viktigt att alltid använda samma referens. När samma referens används år efter år och med alla möjliga jämförelser så lär man sig att gradera de olika högtalarna mot varandra genom denna referens.

Data_B&W_DM4

B&W DM4. Lådan är helt fylld med långfibrigt hästtagel och är beräknad som en ljudledning.

 

ITT STC 4001G. Med 19 mm dome av polykarbonat.

 

 

Celestion HF1300. Med dome av Bextren. Kalotten med spiralform är en fasplugg.
Båda elementen är omk 35 år gamla (2008). Nu, 2023 är de 50 år gamla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer