BASHORN – Mini-T 100

Mini-T 100 är ett litet horn som går ovanligt djupt i frekvens. Detta har åstadkommits genom att anpassa element och horn mot varandra noggrant.

 • Storlek
  Mycket liten i förhållande till hur långt ner i basen den klarar. Hornet är på ca 100 liter netto eller 126 liter brutto och klarar ner till 75hz -3db.
 • Utformning
  Lådan är formad på ett sätt som gör den lätt att placera i rumsmiljö. Lådan går enkelt att dölja som ex.vis en del av stereobänk.
 • Element
  Elementet som hornet konstruerats för är Eminence Alpha 8 och som kostar (2008) 525kr på HiFiKitt. Även P.audio WN-8S passar utmärkt och kostar (2008) 795kr på Ljudia.
 • Arbetsområde
  Hornet är ett rent bashorn och måste delas vid högst mellan 200hz till 300hz och med minst 12db/oktav, helst mer. Ett subbfilter som bryter vid ca 50hz är önskvärt om man spelar mycket högt.
 • Eminence Alpha 8
  Hornet är konstruerad för detta element.

Så här ser data ut insatt i simuleringsprogrammet. En del data stämmer inte med bladet ovan. Det beror på att simuleringsprogrammet kan räkna om till teoretiska värden. Mms, alltså den rörliga massan, är massan med medsvängande luft. Mmd, enligt nedan, är samma sak men utan luft.

 

Frekvenskurvan visar att den når upp till ca 112db med -3db vid 75hz.

 

Impedansen visare en fin last för förstärkaren.

 

Fasen är det inget konstigt med.

 

Slagländen för att få ut 112db ner till 80hz och 109db ner till 75hz ser ut så här.
Lägg märke till att slaglängden skall delas med 10. Då får vi en slaglängd som högst 0,55mm vid 65hz. Över 100hz ligger slaglängden på under 0,3mm. Elementets Xmax ligger vid 3,2mm och maximal mekanisk slaglängd på över 14mm.

 

Sår här ser hornet ut utan veckning:

 

Bygginstruktion

Bygginstruktionerna här nedan är självbeskrivande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer