Det finns de som hävdar att man kan höra skillnader på olika nätkablar. Rent vetenskapligt och logiskt borde man inte kunna höra någon skillnad på ljudets tonala egenskaper mellan olika nätkablar. Visst finns möjligheten att man kan höra lite mer störningar ur anläggningen om nätkablarna inte är skärmade och att dom ligger nära andra kablar eller elektronik. I övrigt borde det inte gå att höra någon skillnad på olika nätkablar rent vetenskapligt och rent logiskt. Om nätkabeln har ett inbyggt filter kan detta ta bort störningar mm. Det är hörbart men ljudet som sådant blir inte bättre.
Varför skall man inte kunna höra skillnader på olika nätkablar
Svaret är enkelt. Därför att nätkabeln ligger på nätsidan före transformatorn. Före transformatorn finns även flera meter nättrådar inne i väggarna som går vidare till en elcentral som kan ligga upp till flera hundra meter bort. Därifrån går den vidare till transformatorstationen och därifrån vidare till “vem vet var”.
Efter nätkabeln går strömen igenom en transformator med många meter vanlig koppartråd. Alltså har vi en elektronisk komponent som drivs av nätström där det före transformatorn handlar om miltals kabel och genom transformatorn handlar om upp mot 100m koppartråd. Den specialbyggda nätkabeln är ofta inte mer än ett par meter lång. Skulle dessa metrar göra någon skillnad? Naturligtvis inte! Nätkablar med filter kan göra skillnad men ljudet som sådant ur högtalarna blir inte bättre.
Varför kan en del höra skillnad mellan olika kablar?
Jo, det finns EN möjlighet till att höra skillnad på olika kablar och det beror på hur stickproppen sitter i vägguttaget. Den ena fasen har en spänning på 230v. Den andra fasen har nollpotential med möjligt någon volt högre än jord. Beroende på hur transformatorn är konstruerad “så kommer det ytterlager på transformatorlindningen som är närmast kopplad till fasen att kopplas olika mycket kapacitivt till transformatorns sekundärlindning. Om man vänder på kontakten så att nollan kommer närmast sekundärlindningen så blir den kapacitiva strömmen mycket mindre” (Kenneth Johansson). Har man kontakten felvänd kan det uppstå brumm eller annat konstigt i anläggningen som till sist kommer ur högtalarna. Sätter man in en hokuspokus kabel och den sätts in rätt eller att kabelns konstruktion rättar till “felet” kommer man möjligtvis att höra en LITEN skillnad men inte på ljudet som sådant utan genom att det blir mindre störningar.
Dåliga nätaggregat
De flesta nätaggregat idag använder C-filter i stället för L-filter som användes förr och välkonstruerade aggregat idag. C-filter kan få den egenheten att aggregatet börjar avge snabba spikar vid höga frekvenser som sprider sig i allt som kan leda ström. Dessa “spikar” likker högt i frekvens och uppfattas för det mesta inte direkt. Men indirekt kan det uppfattas om man växlar mellan olika apparater som har dessa spikar och apparater som inte har dem. För att få bättre ljud köper man till dyra exklusiva produkter som KAN förändra karaktören på spikljudet och genast tror man att den nyinköpta duperhyper-produkten har magiska krafter. Is jälva verket är det dålikt konstrueradade nätaggregat som skapar förutsättningar för dessa totalt helt onödiga produkter ofta med priser långt över vad ett bra konstruerat nätaggregat kostar.
Pressen, kommentarer mm
I tidningars tester beskrivs så stora skillnader mellan olika kablar att det börjar bli rent löjligt. Det jag frågar mig, efter att läst sådana tester, är om övriga tester och annat också är påhittat?
Slutsats
En bra nätkabel är den som levereras med elektroniken. Om man vill köra med både hängslen och livrem kan man använda skärmad nätkabel. Mer behövs inte. Testa gärna att vända kontakten i vägguttaget också. Det kan spara allt från någon hundralapp upp till över trettiotusen kronor. Jo, det är sant, det finns så dyra kablar.
Eftersnack
Läste på HifiForum idag (2006-12-02) om val av olika kontakter till nätkabel. Det är naturligtvis viktigt att välja en kontakt av bra kvalité så inte skruvar kan nå fram till ledande kablar mm. För att hitta bra sådana räcker det med att köpa där de flesta sådana köps dvs i vanliga eltillbehörsaffärer, stormarknader och liknande. Att själv importera avråder jag bestämt från eftersom de produkterna ofta inte säljs i stora mängder och felaktigheter kanske ännu inte upptäckts. Skriverierna om att olika kontakter låter olika är rent trams och löjeväckande. Det är mycket tråkigt när auktoriteter på området påstår detta då dom helt enkelt bara måste veta att detta inte stämmer. Välj bara efter mekanisk kvalité (och utseende), det räcker långt…
Länkar
Kenneth Johansson – Bra förklaringar.
HifiForum – Ett inlägg om kablar.