Ny kärnkraft i USA är ett misslyckande

Ny kärnkraft i USA är ett misslyckande

Ny kärnkraft i USA är ett misslyckande

USA har investerat mer än 90 miljarder kronor i två kärnreaktorer, som aldrig färdigställdes, vilket nu står och förfaller med ett avslutat efterspel som bland annat resulterade i fängelsestraff.

Nyligen färdigbyggda

Två andra reaktorer blev färdiga men 400 miljarder kronor (200 miljarder/styck) mot planerade 150 miljarder (75 miljarder/styck).

SMR-misslyckandet

Den amerikanska staten har gett miljardbelopp till företag som vill utveckla SMR. Men nyligen tvingades företaget NuScale Power avsluta sin satsning på tio SMR i Idaho när kunder drog sig ur när kostnaderna började skena iväg. Det är inte heller helt säkert att de kommer fungerar eftersom det aldrig byggts fullt ut fungerande SMR-reaktorer.

Går ej bygga kärnkraft utan kraftiga subvenbtioner

SMR existerar inte utom på pappret. Det finns inte en enda prototyp byggd någonstans i världen. Vi riskerar att göra om samma misstag en gång till. Det är bara att konstatera att utan kraftiga statliga subventioner går det inte att bygga någon kärnkraft alls.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ab5rqd/fiasko-nar-usa-skulle-bygga-ny-karnkraft

Konsumenterna får betala

För allt misslyckande  får konsumenterna nu betala priset. De två ej färdigbyggda kraftverken för 90 miljarder kronor betalar konsumenterna genom höjda elpriser i 20 år framåt.

Extremt liten chans att Sverige klara bygga två kärnkraftverk på 10 år

Frågan är hur realistiska de svenska planerna är. Den amerikanska erfarenheten är att tidsplanen och de beräknade kostnaderna var ett rent önsketänkande.
Tilliten till SMR är stor, alltså små modulära reaktorer, som också påstås bli mycket billigare att bygga. Den amerikanska staten har satsat stora pengar på bolaget Scale Power som skulle bli först med att bygga SMR tvingades nyligen lägga ner satsningen. Planen var att bygga tio SMR-reaktorer men stora tilltänkta kunder drog sig ur pga av tecken på skenande kostnader.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer