strukturerad ojämlikhet

Polis friades en pojkes död pga strukturerad ojämlikhet

Pojken som körde sin moped vägrade stanna för polisen, enligt polisen måste tilläggas. Polisen bestämde sig då för att stoppa framfarten vars enda problem var att folk klagat på oväsen. Man stannade mopeden genom att köra på den. En av pojkarna som färdades på mopeden avled av sina skador. Nu frias polisen för hans död.

En vanlig person hade gett en annan dom

Om det var Sven Svensson ute i förorten som förorsakat pojkens död skulle domen falla hårt mot mannen. Men nu var det en polis och poliser dömer man inte, de friar man. Så är det alltid med något sällsynt undantag. Varför är det så? Kan det vara en slump att poliser så regelmässigt frias för brott? Nej, när friandet sker så ofta är det ingen slump, det är ett medvetet val. På samma sätt är det med vittnesmål. En polis kan aldrig ljuga men det kan alltid Svensson göra. Enligt domstolarna alltså. Om Svensson bevisar något med ett klipp från nätet gillas inte det av domstolarna. Klipp kan nämligen manipuleras. Om polisen däremot vill bevisa något med samma klipp kan det ligga till grund för mångåriga fängelsestraff. Polisen manipulerar nämligen aldrig klipp. Återigen enligt våra domstolar. Varför är det sådan skillnad på person och person?

Strukturerad ojämlikhet

Det är så därför att i Sverige omfattas domstolarna av en strukturerad ojämlikhet. Dvs, de har “inbyggt i väggarna” att vissa saker alltid förhåller sig på visst sätt och därmed basta. En polis som dödar en pojk är inte en olaglig handling medan det kan vara mord om Svensson gör samma sak.
Jag har sällan tillfälle att berömma skurkländer som USA eller Ryssland. Men här har jag berättigat tillfälle att göra så. I båda dessa länder bedöms polismans vittnesmål och handling på exakt samma sätt som Svenssons vittnesmål och handling. De gör alltså ingen skillnad på om det är en polis eller en Svensson som vittnar eller begår brott. De bedöms efter de omständigheter som föreligger. Sverige ligger långt efter dessa och andra länder i mycket inom rättsväsendet. Det påstår jag utan att glömma att det finns andra saker i dessa ruttna länders rättsväsende som har mycket i övrigt att önska. Men strukturell ojämlikhet inför domstolarna finns inte där som i Sverige.

Mina tankar går till föräldrarna som återigen får lida alla helvetets kval!

Polisen mår säkert inte heller så bra efter den händelsen.

 

2 tankar på “Polis friades en pojkes död pga strukturerad ojämlikhet

 1. Jag få nog böja mig hedersamt och hålla med dig i din analys. Har aldrig sett det på så sätt tidigare.

    [CITERA]

 2. Kalle:
  Jag få nog böja mig hedersamt och hålla med dig i din analys. Har aldrig sett det på så sätt tidigare.

  Man tackar!
  Jag vänder på problematiken ett antal gånger innan jag gör min amatöranalys. De flesta gör sina respektive analyser efter att bara tagit emot händelsen första gången.

    [CITERA]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer