Översättaren

“Översättaren” är ett datorprogram som utvecklades ur “Trmaster” som var ett tidigare program och kan hittas längre ner. Översättaren började säljas 1995 och när Google började med översättningar genom webbläsare på nätet försvann marknaden under ungefär år 2000. “Översättaren Standard” betyder att det också finns en “Översättaren Pro” som inte färdigutvecklades innan marknaden för översättningsprogram försvann. Totalt såldes runt 500st och runt 300 delades ut gratis. År 2000 släpptes “Översättare” fritt till att laddas ner och under de 5 åren den låg ute för nedladdning laddades det ner 18.000 ex. av den. Nu släpper vi den fritt igen att laddas ner men tänk på att den är är nära 25 år gammal (2019). De flesta så gamla program fungerar inte i dagen Windows men Översättaren är kodad i ren C-kod som alltid fungerar oavsett ålder på programvaran så detta program fungerar över förväntan i Windows 10 också, än så länge får vi tillägga. Här nedan presenterar vi Översättaren genom den kopierade manualen i programmet.

 

ALLMÄNT

Översättaren standard översätter från Engelska till Svenska med klipp och klistrafunktion. Översättaren är utvecklad efter synpunkter från tusentals användare från ett tidigare program. Det som efterfrågas är snabb uppstart, snabb översättning, litet format, enkel handledning som lätt aktiveras, startar upp snabbt och ‘går rakt på sak ‘ direkt utan de vanliga omvägarna. Ordlistan har mer än 28.000 Engelska ord översatt till över 100.000 Svenska ord.

BESKRIVNING

Engelskt ord :
-Vid texten ‘Engelskt ord’ skriv in det Engelska ord som skall översättas.

Översätt :
-Tryck på ENTER eller klicka på knappen ‘Översätt’

Översättning :
-Vid texten ‘Översättning’ skrivs översättningen ut. Om det är fler översatta ord än som ryms på raden kan man klicka sig ner med hjälp av pilknapparna, som i detta fall dyker upp längst ut till höger. Det går också bra att använda pilknapparna på tangentbordet. I de två vita fälten längst upp till höger står hur många rader översatta ord som finns och på vilken rad av dessa man befinner sig på.

Valt ord :
-Vid texten ‘Valt ord’ står det senaste inskrivna Engelska ordet.

Lista för valt ord :
-Om man klickar på bilden till höger om det vita fältet ‘Valt ord’ får man upp en lista på alla Engelska ord som skrivits in under senaste uppstarten.

Lista för översatt ord :
-Om man klickar på bilden till höger om översättningsfältet får man upp en lista på alla översättningar som det senaste Engelska ordet har.

Prefix :
-Klickar man på knappen ‘Prefix’ öppnas en lista på flera prefixer till Engelska ord som kan underlätta översättandet om översättningen inte finns i ordlistan.

Suffix :
-Klickar man på knappen ‘Suffix’ öppnas en lista på flera suffixer till Engelska ord som kan underlätta översättandet om

översättningen inte finns i ordlistan.

Ordlistan :
-Klickar man på knappen ‘Ordlistan’ öppnas en lista över alla ord med det valda ordets första bokstav. Exempelvis animal
öppnar ordlistan med alla ord på bokstaven ‘a’. Om Översättaren inte hittar ett valt ord och man sedan öppnar ordlistan hamnar man på sidan där närmaste orden finns.

Editera :
-Klickar man på knappen ‘Edtitera’ startar ett program upp som tillåter användaren att lägga in nya eller radera gamla översättningar i ordlistan. Manual till editorn kan öppnas från editorn.

Vänta :
-Vänta är en funktion som minimerar Översättaren till en knapp som lägger sig längst upp till vänster på bildskärmen. När man trycker på knappen öppnas Översättaren igen. Det är bra exempelvis när man snabbt vill ha tillgång till programmet utan att behöva leta bland knapparna längst ner på programlisten.

Hjälp :
-Klickar man på knappen ‘Hjälp’ öppnas Översättarens manual. Manualen är skriven kortfattat och enkelt och lättläst.

Om :
-Klickar man på knappen ‘Om’ öppnas en dialogruta som informerar om version mm.

Stäng :
-Klickar man på knappen ‘Stäng’ stängs programmet.

Snabbtangenter :
-Översättarens alla funktioner är också kopplade till tangentbordets ‘F’-knappar enligt följande.
ESC = Stäng
ENTER = Översätt
PILAR = Bläddra upp, ner eller åt sidorna
F1 = Prefix
F2 = Suffix
F3 = Ordlistan
F4 = Editera
F5 = Vänta
F6 = Hjälp
F7 = Om
F8 = Sista översättningen i en lista
F9 = Inskrivna Engelska ord under
sista starten.
F12 = Denna funktion visar ovanstående
F-förklaring direkt i programmet.

__________________________________________
Copyright (c) 1995 – 2000

Om buggar hittas eller man har kommentarer, idéer
eller vill säga något annat, kontakta xxxxx på något
av ovanstående sätt.
__________________________________________
(Slut manual)

 

Bilder

 

 

Nedladdade

33425

Går inte ladda ner mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer