LIV I RYMDEN - Radiosignaler från Proxima Centuari

Radiosignaler från Proxima Centuari

Forskare i föreningen “BreakthRough Initiatives” med det ständigt pågående projektet “Breakthrough Listen” har fått in signaler från en stjärna bara 4,2 ljusår bort, Proxima Centuari. Stjärnan ligger i en grupp med stjärnor som ligger närmast oss.

En planet hittades runt en av våra närmaste stjärnor

År 2016 upptäckte forskare i Chile att dvärgstjärnan Proxima Centuari har en planet, Proxima b, som snurrar runt sig. Den är bara 1,3 ggr större än vår planet och är Jordlik. Den ligger i zonen som kan ge rätt temperatur för att liv kan existera. Dock borde strålningen från stjärnan vara så stark att exempelvis människor inte kan leva där.

Fått in intressanta radiosignaler

Nu har man alltså hört radiosignaler från Proxima Centuaris närhet. Signalerna är förmodligen någon form av naturliga effekter från stjärnan själv. Men blotta tanken att signalerna härrör från en civilisation som uppnått möjligheten att kommunicera med radio skapar stort intresse för frågan. Forskare är idag säkra på att vi inte är ensamma i rymden men om de finns är de få och ligger då teoretiskt i genomsnitt långt från oss. Därför är detta extra intressant eftersom signalerna kommer bara 4,2 ljusår bort. Det är inte bara intressant för att just dessa signaler ligger så nära utan av det är intressant av det faktum att vi i så fall kan ha väldigt många civilisationer i bara vår galax om 4 ljusår eller däromkring skulle vara ett genomsnittsavstånd.

Förmodligen naturliga signaler

Signalerna är med stor sannolikhet helt naturliga skapade av stjärnan själv, tyvärr. Men det krävs mycket forskning kring signalerna innan man helt kan avfärda tanken på att de kommer från en civilisation.
Signalerna mottogs under 30 timmar och ligger på 980MHz med en typisk förändring som en signal från en planet i rörelse kan uppvisa. Man får ofta in radiosignaler från rymden men denna är det första riktigt intressanta kandidaten sedan “wow-signalen” 1977 som uppvisar en struktur för att vara utsänd på konstgjord väg. Den kända “wow-signalen”, som togs emot under en kort stund från “Big Ear Radio Observatory” i Ohio 1977, kunde inte upprepas vilket är ett första krav för att det skall vara idé att forska vidare på det.

Breakthrough Listen-projektet

Breakthrough Listen-projektet baserad i Silicon Valley lanserades 2015 av Yuri Milner, en vetenskaps- och teknikinvesterare Rysk miljardär. Projektet avlyssnar de miljoner stjärnor som ligger närmast Jorden i hopp om att upptäcka naturliga eller avsiktliga radiosändningar. Det 10-åriga projektet tillkännagavs vid Royal Society i London och självaste Stephen Hawking kallade verket “kritiskt viktigt”. Under tillkännagivandet sade Hawking:
Mänskligheten har ett djupt behov av att utforska och lära sig mer. Vi råkar också vara sällskapliga varelser. Det är helt enkelt viktigt för oss att veta om vi är ensamma i mörkret.
Källa: The Guardian
Projektet skall pågå i 10 år och beräknas kosta ca 800 miljoner kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer