Roxcore Street X7 WL – Ombyggda

När mina Kosshörlurar gick sönder var jag tvungen att snabbt få tag på nya eftersom jag skulle titta på ett teveprogram ett par timmar senare. Närmaste elektronikaffär var Kjell.com. Väl där valde jag ett par som heter Roxcore Street X7 WL. Tyckte de var bekväma att ha på mig och jag vill inte ha sådana som stänger inne hela öronen. Dessutom var de sladdlösa.

Hur är de

Kan sägas direkt att de inte är några värstinglurar, de kommer inte i närheten men de är sköna att ha på sig. En sak som sticker ut och det ordentligt är basen. Jag har aldrig hört hörlurar med en bas som får kroppen att skaka. Ja, det känns så men hörlurar kan ju inte få kroppen att skaka. Basen är enormt djup, ren och transienterna är grymma. Resten av registret har en hel del att önska. Det finns där men ger inte några hifi-vibbar.
En sak som började uppenbara sig efter ett par veckor är att ljudet inte synkroniserade med inspelat material. Det blev värre och värre. Jag körde en “reparation” för blåtand på datorn och det blev bättre men inte riktigt bra. Nästa dag var eländet tillbaka. Nej, detta går inte, jag måste göra något åt det!

Började bygga om

Jag måste bygga om dem. Ta bort blåtanden och sätt dit en kabel med inbyggd USB-ljudkort. Jag började med att öppna hörlurarna och döm om min överraskning när det uppenbarade sig ett par gigantiska element, jag mätte upp dem till ca 40mm eller 1,7 tum. Inte konstigt att de hade en djup bas. De måste kompletteras med något mycket bättre från övre basen och uppåt. Mina Koss hörlurar har precis tvärt om ett otroligt bra ljud från övre basen upp till diskanten. Ljudet kan karakteriseras som kristallklart. Det var de som gick sönder och föranledde Roxcore-köpet. Så här ser den trådlösa Koss-versionen ut (jag hade den med tråd). De kostade ca 700kr när jag köpte dem för ett antal år sedan:

 

 

Jag öppnade Koss-lurarna och plockade ut elementen. De passar exakt i den delen i Roxcore-lurarna med skumplast som håller ut konstskinnet. Måste först klippa upp plast och skumplast för att bereda plats.

Roxcore

 

 

 

 

 

 

Här har jag klippt upp och testar om Koss-elementet passar:

Roxcore

Plasten som sticker upp ovanför de slipspåntäckta elementen skall tas bort.

 

 

 

 

 

 

Jag plockade sedan ur innehållet som inte längre behövs ur Roxcore-lurarna:

Roxcore

 

 

 

 

 

 

 

Jag hade liggandes ett USB-ljudkort med tillhörande kabel till ett par Logitech-lurar som fick ta tjänst i det nya bygget. Monterade in kabeln i Roxcore-lurarna och lödde sedan ihop alla trådar noggrant så de kom på rätt plats. Det är ett jäkla pilljobb eftersom trådarna verkligen är tunna och levde ett eget liv. Borrade hål i plasten upp till utrymmet under konstskinnet och drog trådar dit upp. Därefter lödde jag fast trådarna i Koss-elementen och placerade de ovanpå gallret till Roxcore-elementen:

 

Roxcore

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här tar de upp platsen i “kudden”:

Roxcore

 

 

 

 

 

 

När allt var monterat och klart ser man inte att de är kraftigt ombyggda:

Roxcore

 

 

 

 

 

 

Bara kabeln med USB-ljudkort skvallrar om att här gömmer det sig något alldeles extra:

Roxcore

 

 

 

 

 

 

En stilstudie:

Roxcore

 

 

 

 

Första testet

Hur låter de?
Bra, mycket bra!
De har nu den där djupa transientrika basen men också ett briljant register över djupbasen. Jag är mer än nöjd!

Efter några månader

Är mycket nöjd med ljudet men de trycker för hårt mot öronen. Det borde finnas en avlastning mot annan yta än öronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer