RT-2 hornet

BEFINTLIG- RT-2 hornet

RT-2 hornet är ett horn som funnits med i tidningen Radio & Television. Detta horn och ett par till var det som medverkade i startandet av “hornbyggar-hysterin” på 70-talet. RT-2 är det större hornet i serien. Det finns ett RT-1 också, det är av ungefär samma storlek som 2’an fast av äldre konstruktion.

Elementet som används i simuleringarna om inget annan sägs har dessa data:

12 tum
402 cm2
47 hz
60 liter VAS
Bl 11
Re 6 ohm
Massa 23 gram

Schematisk bild av hornet och hur man räknar fram detta ur en befintlig låda. Varje förändring av tvärsnittetets kontinuerliga ökning av arean har mätts. Det framgår av tvärstrecken i schemat. RT-2 slutar med myningen nedtil under lådan. Lådan har ben som gör att utymmet blir ordntligt tilltaget. Det har också placerats en triangelformad låda undertill. Myningen och den triangelformade lådan påstås skapa ett sista hornsegment. Vid simuleringar med detta sista segment stämmer inte frekvenskurvan alls med de mätningar som också gjorts på hornet. Om man inte tar med denna sista bit då stämmer mätningar överens med simuleringar bättre. Därför har den sista biten utelämnats.
RT-2 hornet

 

 

De röda strecken motsvarar utvidgningen som simulerats. Det går ej att simulera exakt så som en låda byggts. Avvikelsen kan man se var de gråa går ifrån det röda. det är inte mycket som avviker, lite där det står “670cm2”.

 

 

Här har simuleringsprogrammet HornResp tillverkat en egen schematisk bild av hornet efter inmatade siffror.

 

 

Här är simuleringen enligt konstruktionen som bilderna här ovan.

 

 

Här är samma simulering med en mätning som gjordes efter den byggts av tindningen. stämmer mycket bra utom att pucklarna som finns i simuleringen är mycket mindre i mätningen. Kan bero på mätmetod osv.

 

 

 

Här är samma som ovan men med underdelen av hornet inräknat i simuleringen. Stämmer mindre bra med mätningen. Orsaken att det stämmer mindre bra är troligtvis den att HornResp redan räknar in underdelens effekt på kurvan i och med att simuleringen gjorts mot en vägg ( 1xPi).

 

 

Slaglängden

 

 

Impedansen.

 

 

Akustiska impedansen

 

 

Fasgången

 

 

Group Delay

 

 

Data för dem som vill testa lite själv

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer