Går inte stänga av datorn

Identifiera felet

Det händer ibland att vissa inte kan stänga av sin dator. Det som händer när man stänger av är att Windows fastnar i ett fönster som beskriver program som är igång eller liknande. Det kan ibland också stå att en omstart behövs för en uppdatering. Normalt skall datorn efter några sekunder ändå stänga av sig men i vissa fall återgår den istället till Windows skrivbord. I samband med detta eller ensamt fungerar inte heller “Start”-knappen eller sökfunktionen vid samma knapp (om du valt att den skall visas bredvid Start-knappen).

Lös problemet

Problemet beror ofta på att tillbehör du kopplat till datorn kolliderar med ditt konto hos Microsoft.

Tyvärr känner inte alla till att de loggar in på Windows via ett konto hos Microsoft. När du installerar Windows står det att du skall skriva in ett användarnamn, mejladress och ett lösenord. När du gjort detta har du ett konto hos Microsoft som används när du loggar in på Windows. För att slippa detta väljer du att inte skriva in något utan går bara vidare i installationsprocessen. Det skriver inte Microsoft något om att det går göra. Orsaken till att man inte upplyser om det är att de vill samla alla användare till Windows som konton hos Microsoft för att enklare kontrollera att man inte kör utan licens, för uppdateringar, för att du skall kunna använda alla Microsofts tjänster med samma konto och aktivering av Windows mm. Du kan också få alla inställningar, genvägar och allt annat synkroniserat till andra enheter om dessa har samma Microsoftkonto,
Vad de flesta inte känner till är att Windows också samlar in uppgifter om användarna som kopplas till kontot på Microsoft. Bland annat samlar de in felmeddelanden i datorn, var du surfar, vad du laddar ner, ändrade inställningar i Windows, vad du tycker om Windows mm. De vill få in dessa uppgifter för att kunna ge dig sådan information du verkar vara intresserad av när du använder webbläsaren Edge.

Du ser att du loggar in med Microsoftkontot när det står ett fullständigt namn vid inloggningen eller krav på en pinkod. det lokala kontot har ofta bara ett namn och kräver ett lösenord om du valt att ange lösen vid inloggning.

Om du redan skapat ett konto hos Microsoft som används när du loggar in och vill ändra till lokalt konto antingen för att du inte vill gå genom Microsoft eller för att du har fel på Windows gör du så här (följ länken):

Konto – Byt till lokalt konto

Du kan välja tillbaka genom att göra samma procedur igen men istället välja “Logga in med Microsoftkonto” under punkt 5.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer