Ukraina har en dödslista

Ukraina har en dödslista

Ukraina har en lista över Ukrainas fiender som upprätthålls av organisationen “Myrotvorets“. Listan sägs stödjas av Security Service of Ukraine (motsvarar Sovjets KGB) och har nära 30.000 anställda vilket är sex gånger större än den brittiska inhemska MI5 och externa MI6 tillsammans. Listan stöds också av Anton Herashchenko , en medgrundare och senare rådgivare till Ukrainas inrikesministerium.

På listan sätts alla upp som har sagt något Ukrainas regering inte tycker om. När personer på listan avlidit eller mördats sätter de texten “Likviderad” över den registrerade personen. Några av dem som Myrotvorets säger vara likviderade och som fanns på listan är den Ukrainske författaren Oles Buzina, den tidigare ukrainske lagstiftaren Oleg Kalashnikov och den italienska frilansfotojournalisten Andrea Rocchelli.

Det faktum att de skriver “Likviderad” över bilden på personen som avlidit anger att listan över Ukrainas fiender i själva verket är en dödslista. Även om Myrotvorets själva inte likviderar någon kommer andra att indirekt uppmanas att göra det. På så vis är listan en dödslista och de som är med på listan lever under en akut risk att mördas.
Åtminstone vid ett tillfälle har en ukrainsk underrättelsetjänsteman erkänt att listan är en dödslista och att de försökt mörda bla Putin men att det var svårt pga Putins dubbelgångare.

Bland de tusentals namn som Myrotvorets listar är statschefer, journalister, militärer, affärsmän företagschefer, politiker, både ukrainska och utländska olika kändisar. Som en indikation på dess genomgående vidriga och reaktionära karaktär listar Myrotvorets också namnen på mer än 300 barn.

Dödslistan inkluderar anmärkningsvärda namn som Viktor Orban (Ungerns premiärminister), Gerhard Schröder (tidigare tysk kansler), Henry Kissinger (tidigare USA:s utrikesminister), Bashar Assad (Syriens president) och rockartisten Waters.

Henry Kissinger kom med på listan efter att han bett parterna stifta fred och att Ukraina inte borde gå med i Nato.

År 2016 fanns ca 4500 journalister med på dödslistan.

Rockartisten Roger Waters finns på dödslistan därför att han bett Zelensky att sluta fred med Ryssland. De som lade ut honom på listan brydde sig inte om att han också fördömt Rysslands anfall på Ukraina. Allra minsta tecken till kritik mot Ukraina räcker för att hamna på listan, en del av orsakerna är rent löjliga. Waters säger så här om listan:

Glöm inte, jag är på en dödslista som stöds av den ukrainska regeringen. Jag är på den där jävla listan och de har dödat människor nyligen… När de dödar dig så skriver de ”likviderad” över din bild och jag är på en av dessa jävla bilder
Källa: https://www.rollingstone.com/music/music-features/roger-waters-ukrainian-kill-list-1234604081/

Myrotvorets vänder sig till myndigheter runt om i Världen att ingripa mot Waters för hans:

Avsiktliga handlingar mot Ukrainas nationella säkerhet, mot fred, mänsklig säkerhet och internationell lag och ordning, såväl som andra brott.
Källa: https://www.wsws.org/en/articles/2022/08/25/wwmt-a25.html

Myrotvorets anser alltså när någon ber Zelensky att sluta fred med Ryssland har begått brotten:

  • Avsiktliga handlingar mot Ukrainas nationella säkerhet
  • Avsiktliga handlingar mot fred
  • Avsiktliga handlingar mot mänsklig säkerhet
  • Avsiktliga handlingar mot internationell lag och ordning
  • Avsiktliga handlingar mot flera andra brott

Det sägs att Ukrainas myndigheter inte har med listan att göra men mycket tyder på att de gett listan ett tyst medgivande. Ukraina konsulterar webbplatsen med listan regelbundet i sitt arbete. Detta har lett till att över 1000 personer som är med på listan har arresterats av Ukrainska myndigheter. Ukrainas säkerhetstjänst har i ett uttalande sagt att de inte funnit några brott mot Ukrainsk lag av Myrotvorets. Ukrainas säkerhetstjänst tycker alltså att det är OK med en lista som lägger ut folks personuppgifter med adresser, familj osv som uppmuntrar idioter till att mörda dem.

Human Rights Watch säger fullt riktigt att konsekvenserna av denna lista för pressfriheten är allvarlig, och tillägger att listans existens sätter liv i fara. Detta med tanke på alla journalister som är med på listan som man förstår att någon skall ta på sig rollen av likvidator. Detta visar att Ukraina, eller de som står bakom listan, inte tycker journalistiken skall vara fri som vilken skurkstat som helst.

De som kritiserar listan är några stater och olika freds- och människorättsorganisationer som då också hamnar på listan eftersom de kritiserat den.

Det är högst märkligt att denna lista negligeras helt av media i länder som stödjer Ukraina för de måste känna till att den existerar och att folk i listan har avrättats enligt den text som finns i listan. Ledare i stödjande länder borde med kraft kritisera Ukraina för att listan finns men också för att Ukraina inte gör något åt saken.

 

Läs mer (på grund av att “västländer” nästan aldrig skriver om dödslistan får man hämta information från andra länder media). Både de som kritiserar listan och de som tycker annat (Sök på “Ukrainian Kill List”):

https://en.wikipedia.org/wiki/Myrotvorets
https://www.wsws.org/en/articles/2022/08/25/wwmt-a25.html
https://www.azerbaycan24.com/en/russian-porn-star-added-to-ukrainian-kill-list/
https://www.rollingstone.com/music/music-features/roger-waters-ukrainian-kill-list-1234604081/
https://www.wsws.org/en/articles/2022/08/25/wwmt-a25.html
https://freepresskashmir.news/2023/03/02/us-journalist-added-to-kievs-kill-list/
https://www.newsweek.com/fact-check-did-ukraine-put-pink-floyds-roger-waters-kill-list-1749051
http://infobrics.org/post/36610/
https://sites.libsyn.com/20159/jimmy-dore-added-to-ukraine-governments-kill-list
https://www.lbc.co.uk/news/ukraine-admits-vladimir-putin-wagner-chief-kill-list/

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Gerashchenko
https://en.wikipedia.org/wiki/Security_Service_of_Ukraine
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_Rights_Watch
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrotvorets#cite_note-thetimes-12
https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Internal_Affairs_(Ukraine)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer