Jag har byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

Unik såg för raka snitt och som inte tar upp plats

Jag har inte haft plats för ett riktigt sågbord. Därför har jag alltid hållit till på golvet med klossar under skivan som skall sågas och med en cirkelsåg i handen. Det är svårt att såga helt rakt och efter utritade streck. Det är bökigt att ta fram grejerna och lägga tillbaka efter sågning. Under tiden jag blivit äldre har denna metod också börjat ta på kroppen. Därför har jag nu byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

Bygget

Först gjorde jag i ordning en vägg i Garaget. På väggen hängde innan detta en länga med väggskåp, tidigare köksskåp. Under dem hade jag ett arbetsbord på en 38mm tjock bänkskiva. Skåpen och bänkskivans viktigaste uppgift var att samla skräp så att få bort dem var bara bra.

Jag har byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

 

 

Bygget har börjat och pågått någon timma.

Jag har byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

 

 

Det är viktigt att allt blir rakt och i vinkel. Här används tvingar för att få allt helt plant.

Jag har byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

 

 

Monteringsvinklar användes ofta.

Jag har byggt en unik fast såg som nästan inte tar upp plats på golvytan alls. Dessutom kan den alltid stå framme klar att användas.

 

 

Nu är jag på god väg.

 

 

För att få underliggaren i våg används vattenpass och plåtvinklar.

 

 

Det är viktigt att det verkligen ligger i våg för att få exakt vinkel när man sågar senare. Vattenpasset i bilden ser ut som den inte är i våg. Det är fotovinkeln som luras, den är exakt i våg.

 

 

Hjul skall monteras upp och nerpå. Hjulen måste monteras lite utanför regeln de står på för att ingen tunn skiva skall kunna slinta mellan hjul och reglar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att man enkelt skall orka lyfta sågsläden uppåt måste en motvikt placeras på andra sidan av sågen. För detta behövs löphjul högst upp. Jag byggde hjulen som vajern skall löpa genom själv.

 

En närbild på löphjulen:

Löphjulens bräda orkade inte bära bakre löphjulet som hänger ut i luften en bit så den gick av. Upptäckte också att stålvajer inte är optimalt för detta ända mål så jag byggde om denna bit.

 

Köpte ett sådant här hjul med kullager:

 

 

Köpte också ett 8mm rep:

 

Jag skar av gummidäcket och tillverkade sidostöd med en kraftig axel:

 

Monterade sedan paketet på plats efter att jag sågat upp så att den får plats (fick palla under lite på ena sidan för att axeln skulle ligga helt vågrät). Det blev stor skillnad. Nu löper sågsläden lätt  och efter sågning åker sågsläden nästa upp av sig själv :

 

Nu skall första riktiga sågningen göras med en 30mm tjock bänkskiva:

 

 

Sågen är igång och jag drar släden ner lugnt men inte sakta:

 

 

Första riktiga sågningen är klar. Jag kände inte att jag sågade igenom 30mm skiva, hörde bara lite sågljud:

 

 

Mätte skivan med vinkelhake och den tycks vara helt i vinkel:

 

 

Sågskäret ser ut som om den kom direkt från fabrik:

 

Sågande sammanlagt 4st uppmätta skivor. De blev exakt efter måtten. Det tog mindre än en minut att såga dem och jag bnehövde varken plocka fram sågen och plocka bort den efter sågning. Exakt så vill jag det:

Det som återstår är att bygga in en funktion så att jag kan stå raklång och såga småbitar. Inget kul att sitta på golvet för detta. Jag skall också bygga en justering under sågbordet så att jag enkelt kan justera sågvinkeln. Därefter kommer städning av garaget och målning av sågbordet att göras.

 

 

Kommer mer efter hand…..

x

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer