USAs olagliga hämndaktioner

USAs olagliga hämndaktioner

USA har krävt rättvisa. Oavsett tid, oavsett plats:

Om du äventyrar vårt folk, kommer USA att jaga dig och utplåna dig.

Det låter som en mördare sagt detta. Men det är vad president Biden sade när han berättade att al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri mördats av två amerikanska drönarmissiler i Kabul.

Det råder ingen tvekan om att al-Zawahiri har varit en nyckelspelare i några av de mest avskyvärda brotten i modern tid. Men ger det USA:s president rätten att agera som åklagare, domare och bödel och mörda honom i ett annat land utan rättegång?

Nürnbergrättegångarna

Det är 75 år sedan vinnarna av andra Världskriket ställde ledarna för det besegrade Nazityskland inför rätta.

Hermann Göring, Rudolf Hess och Joachim von Ribbentrop – stod inför anklagelserna. Människor som släppte lös ett anfallskrig som jämnade stora delar av Europa med marken och genomförde folkmord på miljontals människor.

Bevis presenterades och tusentals vittnen hördes. Vissa dömdes till döden, medan andra fick långa fängelsestraff.

Hermann Göring erkänner sig oskyldig till anklagelserna i Nürnbergrättegången den 21 november 1945. Han dömdes till döden, men begick självmord i sin cell timmar före avrättningen.

Rättegångarna i Nürnberg avslöjade de fruktansvärda brott som nazisterna begick i det tyska folkets namn.

Många länder vägrar att låta Haagtribunalen begära utlämning av misstänkta krigsförbrytare. USA själv har sagt att de aldrig kommer lämna ut någon till Haagtribunalen.

Hämnd i USA:s namn

Efter terrorattacken 2001 sökte USA hämnd som är olagligt i stort sett alla länder. En efter en har ledarna för al-Qaida dödats utan rättegång.

Ofta med drönare, på personlig order från USA:s president. Som när president Obama beslutade om operationen som ledde till att Usama bin Ladin och fyra andra människor dödades i Abbottabad, Pakistan 2011.

Få blir upprörda över detta mördande utan rättegång efter den massiva propaganda som USA fört ut om att de har rätt att döda folk i andra länder utan rättegång.

Vad gör det med oss människor när vi inte längre reagerar på USA:s presidents order om att mörda folk utanför sina egna gränser?

Sönderfallande rättsstat

De som besegrade nazismen höll de skyldiga till svars i domstol, de mördade dem inte, de dömdes enligt moderna rättsprinciper.

Det fanns en gång en levande dröm om att bygga en värld baserad på juridiska principer.

Idag riskerar dessa principer att falla sönder genom USA:s brottsliga dödandet av människor i andra länder utan rättegång och utan dom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer