2005-10-11 — Värmeackumulator 200 liter

Bygga

Den här vattentanken skall byggas av ett 200 liters oljefat av plåt.

Rulla glödgade kopparrör runt övre och undre delen av oljefatet. Under delen används för att värma vattnet i oljefatet och övre delen tar man ut värmen ur oljefatet.

 

 

En låda byggs runt oljefatet som skall innehålla isoleringen. Man kan använda gipsskivor med lister i hörnen. De bitar som oljefatet står på bör dock vara av trä för att orka bära upp oljefatet fyllt med vatten. Vikten på oljefat med vatten ligger på ungefär 210kg.

 

 

Utrymmet runt oljefatet fylls av mineralull eller motsvarande.

 

 

När utrymmet är fyllt av mineralull stänger man igen helt med gipsskivor.

 

 

Ackumulatorn är klar att använda.

Rost

Plåt rostar men bara om det kan komma syre in till vattnet. Det syre som redan finns i vattnet förbrukas när plåten rostar en aning. Därefter är oljefatet rostfritt inifrån.

Expansion av värme

Vatten som värms expanderar. Oljefatet klara en sådan expandering upp till kanske 70-80 grader.

Högre värme

Om man planerar för varmare vatten än det måste en sluten ventilation anbringas. En slang dras in i fatet undertill som tätas mot fatet. Slangen leds sedan upp i samma höjd som överdelen på  lådan. Där går slangen in i en plastdunk med en liten öppning på ovansidan så att vattnet kan stiga och sjunka efter hand som tanken varierar i värme.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer