2007-09-06 — Värmeackumulator 800 liter

Bygga

Den här vattentanken skall byggas av ett antal 200 liters oljefat av plåt.

Rulla glödgade kopparrör runt övre och undre delen av oljefaten. Koppla rören som bilden visar. Under delen används för att värma vattnet i oljefaten och övre delen tar man ut värmen ur oljefaten.

 

 

En låda byggs runt oljefaten som skall innehålla isoleringen. Man kan använda gipsskivor med lister i hörnen. De bitar som oljefaten står på bör dock vara av trä för att orka bära upp oljefaten fyllt med vatten. Vikten på ett oljefat med vatten ligger på ungefär 210kg. Totalt väger alltså oljefaten ca 840 kg och med isolering och gips blir vikten ca 900 kg.

 

 

Utrymmet runt oljefaten fylls av mineralull eller motsvarande.

 

 

När utrymmet är fyllt av mineralull stänger man igen helt med gipsskivor.

 

Ackumulatorn är klar att använda.

Rost

Plåt rostar men bara om det kan komma syre in till vattnet. Det syre som redan finns i vattnet förbrukas när plåten rostar en aning. Därefter är oljefaten rostfria inifrån.

Expansion av värme

Vatten som värms expanderar. Oljefaten klara en sådan expandering upp till kanske 70-80 grader.

Högre värme

Om man planerar för varmare vatten än det måste en sluten ventilation anbringas. En slang dras från oljefat till oljefat. Det går bra att koppla in slangen på översidan. En slang dras sedan in i ett av faten undertill som tätas mot fatet. Slangen leds sedan upp i samma höjd som överdelen på  lådan. Där går slangen in i en plastdunk med en liten öppning på ovansidan så att vattnet kan stiga och sjunka efter hand som tanken varierar i värme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer