En råstark arbetsdator

Råstark

Ja, råstark, är en bra beskrivning på denna dator. Vi har tydligt märkt att vid långa tider framför datorn är långsamma datorer den värsta tidstjuven. Bara en fördröjning på några sekunder kan bli till timmar under en vecka. Speciellt uppstarten av en dator kan ta allt mellan 30 sekunder till några minuter. Betänk att våra datorer är krypterade så det kräver lite extra av datorerna för att uppnå snabbhet. Den nya serien av datorer råder bot på det sista av tröghet.

Både fram och bak är fram

Vi kopplar ofta i och ur utrustning till datorerna. Det är väldigt frustrerande att varje gång behöva krypa ner bakom en datorburk för att i den skumma belysningen därbak försöka hitta rätt hål att trycka in kabeln i. I den nya serien av datorer ville vi förutom snabbhet åstadkomma enkelhet. Vi diskuterade oss fram till ett format som var lagom stort som också datorprylarna fick plats i om än lite trångt. Måtten blev Djup 38 cm x Bredd 28 cm x Höjd 11 cm. Det är ett format som inte är för stort samtidigt som det är stort nog att rymma våra önskemål i elektronik. För att en gång för alla slippa krypa bakom denna dator för att koppla kablar beslutade vi oss för att flytta baksidan till framsidan förutom det som normalt finns på en dators framsida. Resultatet blev en dator som är extremt lättjobbad. De tekniska problemen beslöt vi oss för att lösa efter hand som utvecklandet skred framåt.

De små detaljerna

Det är de små detaljerna som gör det, kan man minst sagt säga. Ett stort problem med en dator som står och går dygnet runt är damm. Fläktarna drar in en massa luft i datorerna och med luften följer damm. Det spelar ingen roll alls hur rent man har hemma, problemet med damm i en dator finns där ändå. Vi har utvecklat och testat en mängd olika dammfällor för vår nya datorserie. Vi satte filter på luftintagen men märkte att dammfilter stoppar upp luftflödet allt för mycket. När datorn är liten är det väldigt viktigt med att minimera förlusterna i luftströmmen genom datorn. Efter en del tester hittade vi rätt form av dammfällor och rätt sätt att leda luften genom datorn för rätt kylning.

Vatten i datorn möjliggör snabbhet

Vårt val av processor kräver en hel del av kylningen samtidigt som lådans storlek är begränsad. Vi märkte redan tidigt att endast vattenkylning av processorn fungerar. Med luftkylning jobbade vår testdator på mellan 90-100 graders värme. Med vattenkylning  sjönk arbetstemperaturen ner till 40-60 grader vid normalt användande och upp mot 80-90 grader när datorn stressas av stressprogramvara.

Processorn, datorns motor

För att uppnå maximal snabbhet och långtidssäkring av datorserien valde vi Intel Core i7, 6850K. Vi körde den i en testbänk och kunde klocka upp den mot 4,4 Ghz innan värmen började bli allt för hög. Processorns klockfrekvens är inte det viktiga, billigare i7:or kan klockas upp mot 4,8-5,0 Ghz men ändå inte hinna med de dyrare i7:orna med lägre klockfrekvens. Med 4,4 Ghz drar datorn utan bildskärm mer än 200-230 watt vid hård belastning och 60-70 watt utan belastning. Värmen låg mellan 30 och 80 grader med vattenkylning.

Moderkortet

Vi använder ITX-moderkort för att få plats i den lilla lådan vi valt. Jag går inte in allt för mycket här men kan säga att vi har lite olika moderkort i maskinerna. Men för den processor vi i huvudsak valt finns det inte många att välja på och de som finns är relativt dyra.

Minnen

Internminnet är Corsair på 16 Gb och 3200 MHz. Finns inte mycket mer att säga om dem.

Hårddiskar

Vi har lite olika setups av hårdiskar i datorerna men i huvudsak handlar det om 250 Gb SSD-disk för operativsystemet och 5st 2,5 tums hårddiskar på 5x2Tb, dvs 10 Tb.

Nätaggregat

Valet av nätaggregat bestämdes av plats i lådan. Vi var tvungen att öppna och plocka ur elektroniken ur aggregatet för att få plats på höjden i lådan. Aggregaten behöver inte prestera så många watt då vi inte använder särskilda grafikkort. Mellan 400 och 500 watt ligger de på. Vi har lite olika i datorerna av den orsaken att vi hade befintliga sådana hemma.

Lådan

Vi började artikeln med att beskriva hur lådan måste vara beskaffad. Lådorna byggdes sedan av tjock plast, sidoväggarna är 9 mm, ovan och under är på 5 mm medan fram och baksidor är på 3 mm. Lådorna är beställda med färdiga mått medan hål och uttag är sågade och borrade av oss. Plasten är svart av högblank typ.

Operativsystem

Alla utom den dator undertecknad använder har ett operativsystem, Windows 10 Home. Undertecknads dator är försedd med möjligheten att enkelt byta SSD-hårddisk med olika operativsystem. I detta fall placeras hårddisken i datorn enkelt genom en lucka i fronten. Vi valde Windows 10 Home efter att vi testat flera olika windows 10-uppsättningar. Vi upplevde att Home är snabbare, mindre komplicerad och kör mindre antal processer. Det är bättre så och att lägga till det vi behöver senare.

Hur blev den

Resultatet blev otroligt bra. Från att man skriver in lösenordet ( krypteringslösenord, det är det första man ser) till att man kan börja jobba i Windows tar det under 5 sekunder. Kom då ihåg att de är krypterade vilket tar längre tid att starta upp. Startar man Openoffice Writer är den uppe och klar att använda innan du hinner släppa musknappen. För övrigt tog det 4,5 dygn att kryptera en av datorerna. Det är skönare än vi väntat att låta allt finnas på framsidan av datorn. En liten manöver med handen och du har en ny maskin kopplad till datorn.

Bilder

Bilderna får tala för sig själva. Vill dock påpeka att vi under bygget testade med delar som vi inte senare använde. Vi ville inte äventyra de dyrare delarna under bygget. Därför stämmer inte alla bilder exakt med hur det sedan blev.

 

Flera av bilderna försvann när webbsidan flyttades till annan plats. Undersöker var de tagit vägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sågar till baksidan, här luftinsug.

 

 

Sågar ur för moderkortets kontaktplåt.

 

 

 

Nästan färdig.

 

 

 

Färdig och plåten passar perfekt.

 

 

 

Sågar ur för extra USB.

 

 

 

Datorns innanmäte.  I förgrunden till höger ligger moderkortet. Till vänster 6st hårddiskar och ovanpå dem skumgummi för att dämpa mot stötar. I bakgrunden till höger ligger nätaggregatet och bakom det sitter inmatningsfläkten. Till vänster ligger vattenkylaren. Datorlådan är dämpad med skumplast. Till höger om datorlådan står DVD-spelaren fastsatt på locket till datorn.

x

 

Färdigt

x

Färdiga resultatet fram och baksida  på en sida.

xx

 

 

Sidan

x

 

 

Baksidan

x

 

x

 

 

Höger luftintag bak. Luftintaget släpper bara in luft när fläkten ökar varvtalet vid högre belastning.

x

 

Luftutsläppet undertill.

 

x

x

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer