2005-08-07 — Olika luftsolfångartyper

Luftsolfångare kan byggas på många olika sätt. Här visar jag några av de vanligaste sätten. Grundprincipen är den att en kollektor (eller absorbator) värms upp av solen som sedan värmer luften som flödar förbi kollektorn. Huvuddelen som alla luftsolfångare består av är alltså kollektorn. Kollektorn skall vara mattsvart och färgen skall vara pålagd i ett mycket tunt lager. De flesta som bygger solfångare överraskas av hur effektiva de egentligen är. Om man bygger en solfångare som första bilden här nedan och stänger till in- och utlopp stiger värmen fort upp till över 100 grader om solen lyser i rätt vinkel mot solfångaren. Temperaturen stiger tills värmeläckagets energiinnehåll är densamma som energitillförseln. Jag har själv mätt upp till 130 grader innan det tar stopp.

 

Tvåplans – Avskilt luft/kollektor

Detta är den utan jämförelse vanligaste luftsolfångaren. Den är lätt att bygga och är en av de effektivaste vad det gäller verkningsgrad. Den fungerar bra både på sommaren och vintern.
Luften går in under kollektorn på ena sidan och går ut på andra sidan. Ovanpå kollektorn finns ett slutet utrymme med luft som medför god instrålning men ändå god isolation mot utstrålning. Vi säger att denna har en effektivitet på 100 för att jämföra med de andra.

 

 

 

 

Tvåplans – Kollektor-rör-genomströmning

Denna solfångare har flera rör som går från luft in till luft ut. Den var populär att bygga för några år sedan med läskedrycks- eller ölburkar. Man borrade hål rakt igenom och limmade sedan ihop dem till långa rör. Denna typ av solfångare är jobbig att bygga och tar lång tid. Effektiviteten ligger på 100.

 

 

 

 

Enplans – Kollektor-dubbelsidig-genomströmning

Detta är en variant av ovanstående. Tanken är att luften skall värmas av kollektorns båda sidor och gå en längre sträcka. Min tester visar dock att den har en lägre effektivitet än de två här ovan och på vintern en betydligt lägre effektivitet eftersom den saknar det övre slutna utrymmet som isolation. På sommaren 90% på vintern 50%.

 

 

 

 

Enplans – Kollektor-plåt-genomströmning

Denna variant fanns i en solfångare som gick att köpa färdigbyggd. Den färdig byggda hade en kollektor av aluminiumplåt med flänsar för en större värmeupptagningsyta. Denna typ är bara något effektivare än den närmast här ovan på sommaren men samma på vintern. På sommaren 95% på vintern 50%.

 

 

 

 

Enplans – Kollektor-nät-genomströmning

Denna är av samma typ som ovan men istället för en flänsförsedd aluminiumplåt har denna en svart textilnät som kollektor eller ett metallnät. I övrigt fungerar den som ovan men har lite sämre verkningsgrad än ovan. På sommaren 85% på vintern 45%.

 

 

 

 

Enplans – Kollektor- ensidig-genomströmning

Detta är förmodligen en av de vanligaste solfångartypen som byggs hemma. Den är enkel och billig att bygga men ger den lägsta verkningsgraden av alla. På sommaren 80% på vintern 40%. Till denna solfångares fördel kan vi säga att man använder sällan solfångarna på vintern eftersom solen inte är framme så ofta då och att solfångare för sommaren har fel vinkel för vintersolen. Utöver det kan den lägre verkningsgraden med fördel kompenseras med större solfångaryta. På sommaren 80% på vintern 40%.

 

 

 

Övriga

De ovan är de absolut vanligaste konstruktionerna av hemmabyggda solfångare. Utöver dessa finns nätsolfångaren. Den är byggd som den sista här ovan men är till hälften fylld med stålnät. Den påstås ge högre verkningsgrad än alla de andra här ovan. Jag har inte testat konstruktionen så jag vet inte men min erfarenhet säger mig att det är tveksamt att det är så. Åtminstone i vårt klimat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer