Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning

MATROJIG Del 03 – Kopplingsschema

Kopplingsscheman här nedan ligger till grund för hur Matrojig byggs. Scheman kan variera under tidens gång, Vilken version man är på står i kapitel 1.

 


Identifiera signalvägar

Först börjar vi med hur de olika signalvägarna skall se ut.

 

Kalibrering

När systemet skall kalibreras mellan kanalerna inklusive slutsteget går signalen från output höger genom slutsteget och därefter till vänster och höger kanal input. Mätprogrammet justerar sedan vänster och höger in att bli exakt lika. Via kalibrering med mjukvaran görs även frekvens- och faskurvorna helt raka.

 

 

Frekvensmätning

Frekvensen på exempelvis en högtalare mäts genom att en bestämd svepsignal skickas till Measuring speaker och tas emot av en mikrofon via Microphone och sedan till input vänster.

 

 

Impedansmätning

Impedansen får man fram från en högtalare genom att skicka en signal genom motståndet Sense resistor till högtalaren. Programmet mäter spänningen i Sense resistor med input vänster och input höger. Av spänningen vid olika frekvenser räknas sedan impedansen fram.

 

 

 

 


Kopplingsschemat

Kopplingsschemat är framtaget för att inte vara allt för svårt att realisera i verkligheten men ändå har sådan funktionalitet att man inte skall behöva koppla om ledningar utanför jiggen för att den skall fungera. Koppla om ledningar utanför jiggen eller att mäta helt utan jigg är jobbigare än man tror. Det är lätt att göra fel eftersom det är en hel del att hålla reda på. Tidigare tog jag betalt för att lämna ut kopplingsscheman och byggbeskrivning mm men nu för tiden släpper jag allt fritt.

Kopplingsschemat består av 4 delar. Den första är signalutgång som här är blå färg, den andra är referensen som är gul, den tredje är feedback som är grå och den sista är impedansen som också är grå.

 

 

 

 

 

 

Kopplingsschema kalibrering

Vid kalibrering går signalen från utgång höger till ingång vänster som möjliggör en kalibrering mellan kanalerna.

 

 

 

Kopplingsschema frekvensmätning

Vid frekvensmätning går inte utsignal in igen utan den går till högtalaren som skickar ljud ut som mäts av en mikrofon som skickar in signalen igen till ingång vänster.

 

 

Kopplingsschema impedansmätning

Impedans som är den mest avancerade mätningen skickar en signal till högtalaren via ett motstånd. Samtidigt mäter ingång vänster och ingång höger strömmen genom motståndet. Programvaran räknar sedan ut impedansen i högtalaren via resultatet i den mätningen.

 

 

 

Kopplingsschema jord

Jord som går i slingor orsakar ofta “brum”. De blir som en antenn som tar emot signaler från övrig utrustning. Inga jordtrådar går i slingor, alla har en ända i Matrojig.

 

 

 

 


Innehåll

Bygg mätmikrofoner

Läs mer

 


Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer