Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning

MATROJIG Del 01 – Design

Målet med designen av Matrojig är att göra den så enkel som möjligt utan att förlora i funktion. Jag har utgått från Mätro-1 och skalat om den på så vis att den fungerar på samma sätt men med färre komponenter. Det går att införa fler möjligheter med Matrojig men det skulle ske på bekostnad av enkelheten därför görs inte det i denna version.


Lådan

Lådan är vald med tanke på att nätaggregatet skall sitta utanför lådan och att den skall kunna lutas uppåt i framkant. Var och en som vill bygga Matrojig kan naturligtvis använda vilken låda man vill. Så här ser min valda låda ut:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Panelerna

 

Frontstycket

Power
Ovanstående bild är fronten på Matrojig. Till vänster har vi strömbrytaren som man sätter på Matrojig med. Tänk på att det är bara 12v-systemet som stängs av. Om även nätaggregatet skall stängas eller sätts på måste man sätta i kontakten eller dra ut den.

Measurement/System calibration
När vippomkopplaren är uppåt mot texten Measurement kopplas funktionen över till Frequency/Impedance. När omkopplaren pekar neråt är det System calibration som är på medan den andra sidan är frånkopplad.

Frequency/Impedance
Med denna brytare mäts högtalare mm med. Omkopplaren mot Frequency mäter högtalare via mikrofonen. Med omkopplaren ner mot Impedance mäter högtalarens impedans.

Mic.level
Denna ratt styr signalnivån in till ljudkortet från mätmikrofonen.

 

Bakstycket

 

Loudspeaker
Är utgångarna, en plus och en minus, som driver högtalaren under mätning.

Adjustment
Under Adjustment finns två justeringspotentiometrar. Ref.in level justerar referenssignalen in till moderkortet. In level justerar nivån ut från ljudkortet in till Matrojig. Det är den signalen som avgör hela nivån inne i Matrojig. Under Microphone finns en RCA-kontakt dit mikrofonen skall kopplas. Den leder fram till mikrofonförstärkaren inne i Matrojig.

Microphone
RCA-Ingången för mikrofonen. Den har en biasmatning på 3volt.

12v
Externt nätaggregat eller batteripack.

 


Innehåll

Bygg mätmikrofoner

Läs mer

 


Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer